Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,01 Ft
Euró
390,22 Ft
Font
456,44 Ft
Bitcoin
58,250 $

Újabb indiai állam nyilvánította járvánnyá a feketegomba-fertőzést

Számos állam után Dzsammu és Kasmír is járvánnyá minősítette a feketegomba-fertőzéseket.

Fotó: Flickr/Pulmonary Pathology
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, Indiában egyre több gombás fertőzést jelentenek, először a feketegomba, most pedig a fehérgomba-fertőzés is megkeseríti az indiaiak életét. Jelenleg a világon észlelt feketegomba-fertőzések 70 százaléka származik Indiából, és egyre gyorsabb ütemű terjedése valószínűleg a koronavírus-járvánnyal van összefüggésben. 

Számos más indiai államot és területet követve most Dzsammu és Kasmír is járvánnyá minősítette a feketegomba-fertőzést. Tamilnádu, Orisza, Gudzsarát, Csandígarh, Telangána és Rádzsasztán az indiai kormány csütörtöki felhívása után nyilvánította epidémiává a mucormycosist – írja az RT. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A mucormycosis (zygomycosis) néven ismert betegséget a Mucorales gombacsaládba tartozó gombák okozzák, melyek egyébként az ember környezetében élnek, a talajban vagy egyéb bomló szerves anyagon, mint például a bomlásnak indult növényeken. 

A feketegomba bőrfelszíni sérülések és belégzés útján terjed a véráramban és a légzőrendszeren keresztül, és arcduzzanatot és bőrelváltozásokat okozhat, halálozási aránya pedig körülbelül 54 százalékos. 

Ambrish Mithal, a Max Healthcare endokrinológiai osztályának elnöke elmondta, hogy a feketegomba “új kihívás” elé állítja a koronavírus-járvány sújtotta Indiát. 

“Korábban évente csupán néhány esettel találkoztam, de a jelenlegi fertőzési arány félelmetes” – magyarázta Mithal, és hozzátette: sötét kép látszik kirajzolódni Indiában a fertőzéseket illetően. 

Eddig csaknem 9000 feketegomba-fertőzést regisztráltak az országban és több mint 250 ember vesztette életét mucormycosis következtében, ráadásul Amphotericin B-hiánnyal is szembe kell néznie az egészségügyi intézményeknek, melyeket a megbetegedés kezelésére alkalmaznak.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.