Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,07 Ft
Euró
389,24 Ft
Font
454,93 Ft
Bitcoin
57,599 $

A Hamász alapítójának fia szerint Izraelnek a tűzszünet után meg kell ölnie a terrorcsoport vezetőit

A Hamász-alapító Hasszán Juszef fia arra szólította fel Izraelt, hogy a pénteken megkötött tűzszünet után is vegye számításba a terrorcsoport vezetőinek meggyilkolását.

Fotó: MTI/Soós Lajos
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

„A Hamász vezetésének meggyilkolása nem fogja elpusztítani a Hamászt, de megtanítja nekik a leckét, és felelősségre vonja őket. Legközelebb, mielőtt mindkét oldalon civileket vonnak be egy vérfürdőbe, ezerszer is meg kell gondolni. Ez az én személyes javaslatom”

– mondta Moszab Hasszán Juszef a New York Postnak adott telefoninterjúban.

Moszab Juszef szerint az apjához hasonló Hamász-vezetők valószínűleg biztonságos földalatti bunkerekben vészelték át a közelmúltbeli erőszakot, miközben saját embereik halálát használták fel külföldi propagandapontok megszerzésére. Soron kívül Kétmilliós kárt okozott egy 16 éves fiatal a Határ úti metróállomásnál

„Gyerekek százai fizették meg az árát. Az ilyen emberek nem úszhatják meg azt, amit tettek. Egy napig sem érezhetik magukat biztonságban” – mondta. „A Hamász jobban gyűlöli Izraelt, mint a saját gyermekeiket”.

A 43 éves Moszab Juszef elmondta, hogy szorosan követi a regionális fejleményeket, és a legutóbbi erőszakhullámot annak tulajdonította, hogy a Hamász az elmúlt években egyre inkább marginalizálódott. A kelet-jeruzsálemi Sheikh Jarrah negyedben zajló ingatlanvita – a mostani zavargások látszólagos kiváltója – szerinte csak ürügy volt.

„A Hamász nagyon csalódott az Ábrahám-megállapodások miatt, amelyek teljesen figyelmen kívül hagyták őket” – mondta azokról a békeszerződésekről, amelyeket Izrael tavaly írt alá több közel-keleti állammal.

„Ez az új valóság, amelyet Donald Trump elnök teremtett a térségben. Ez egy új valóság, és a Hamász ezt nem hajlandó elfogadni.”

Ennek az új valóságnak nagy része Trump utolsó hivatali hónapjaiban jött össze. Az általa aláírt megállapodások révén Izrael hivatalosan is normalizálta a kapcsolatokat Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Szudán és Marokkó között. Trump döntése az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetéséről és a Golán-fennsík feletti izraeli szuverenitás elismeréséről feltűnően kevés reakciót váltott ki a Hamászból.

„A Közel-Kelet nagyon jól megértette Trump nyelvezetét. Ez a tűz nyelve volt. Nem mutatott sok toleranciát” – mondta Moszab Juszef. „A Közel-Kelet hetedik századi mentalitása félreérti a toleranciát, és gyengeségként értelmezi”.

Moszab Juszef a ciszjordániai Ramallah városában született, és egykor a palesztin terrorista mozgalom egyik vezetőjének készült. De 1997-ben titokban elkezdett együttműködni az izraeli belbiztonsági szolgálattal, a Shin Bettel. Tíz éven át ő volt az egyik legértékesebb hírszerzési eszközük. Fedőneve „A zöld herceg” volt, ami a magasrangú családi hátterére utal. Hőstetteiről 2010-ben könyv és 2014-ben dokumentumfilm is készült.

Később a kereszténység felé fordult, politikai menedékjogot kért az Egyesült Államokban, és 2018-ban lett állampolgár. Most nyugodt körülmények között él Kaliforniában, ahol szabadbúvárkodik és jógázik, előadói megbízási díjakból és tanácsadói munkából él. Egyik testvére, Suheib Juszef 2019-ben disszidált a Hamászból, s azt mondta az izraeli médiának, hogy elege lett a korrupcióból, és a csoportot „rasszista terrorszervezetnek” nevezte, amely „veszélyes a palesztin népre”.

Moszab Juszef elmondta, hogy 2009 óta nem tartja a kapcsolatot a családjával. Bár gyakran utazik, nem tervezi, hogy valaha is hazautazik, mert a biztos halál várna rá, ugyanis apja már áldását adta fia meggyilkolására.

„Az apám nyilvánosan kijelentette: ‘Ő nem az én fiam’, ami azt jelenti, hogy: ha el akarjátok őt kapni, én nem fogom megakadályozni, és nem fogok utánatok menni.”

Szoboszlai Dominik bemutatta a Liverpool új hazai mezét, nagyon trendi lett (videó)

Szoboszlai Dominik is magára húzhatta a Liverpool legújabb hazai mezét, ami az elmúlt évek egyik leglátványosabb tervezése.

Újabb részletek láttak napvilágot a soroksári késelésről

A két férfi kamionsofőrként dolgozott, s épp pihenőidejüket töltötték, amikor vitatkozni kezdtek. Ez dulakodásig fajult, majd egyikük kést rántott.