Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
62,942 $

Hatékonyabb a férfiaknál a Pfizer és a Moderna oltóanyaga

A hírvivő RNS vagy mRNS technikán alapuló vakcinák, mint a Pfizer-BioNTech és a Moderna koronavírus elleni oltóanyagai hatékonyabbak lehetnek a férfiak esetében, mint a nőknél.

Fotó: Egy férfit beoltani készülnek a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 3-án. MTI/Krizsán Csaba
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő
TÉMÁK

A MedicalXpress szerint Morteza Mahmoudi, a Michigani Állami Egyetem kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Moderna és a Pfizer-BioNTech által fejlesztett vakcinák hajszálnyit jobban működnek a férfiak szervezetében, mint a nőkében. 

Mindkét oltóanyag nanorészecskék segítségével juttatja el az immunrendszerünk sejtjeinknek az aktív hatóanyagokat. Mahmoudi évek óta tartó munkája során azt kutatja, hogy hogyan és miért hat különbözően a nemekre a technológia.  Soron kívül Három nő vesztette életét egy tragikus amerikai autóbalesetben

A Johnson & Johnson egydózisú Janssen vakcinája nem mRNS technikát használ, hanem adenovírussal immunizálja a szervezetet, mégis felmerültek nemi alapú különbségek a hatásaival kapcsolatban. A J & J oltóanyaga ritka, vérrögképződéssel járó mellékhatása ugyanis gyakrabban előfordul nőknél, mint a férfiaknál.

“Megfigyelés alatt kell tartanunk ezeket a nemi különbségeket, és jelentenünk kell azokat mind a tudományos közösség, mind a nyilvánosság számára” – jelentette ki szakember. Mahmoudi szerint ez különösen fontos lehet a jövőbeli fenyegetésekre való felkészülésben, hiszen segíthet a stratégiák kidolgozásában. 

A stratégiák kidolgozásához a kutatóknak meg kell érteniük, hogy miért reagálnak különbözően a nemek a nanorészecskéket alkalmazó gyógyszerekre – hívta fel rá a figyelmet Mohmoudi. 

A szakértő szerint előfordulhat, hogy a kutatók gyakran nem rendelkeznek elegendő forrással ahhoz, hogy mind női, mind férfi mintákon elvégezzék a kísérleteiket, mégis úgy reprezentálják az eredményeiket, mintha azok mindkét nem számára érvényesek lennének. 

Ennek megakadályozására Mahmoudi arra sürgeti a tudósokat, hogy átláthatóbban közöljék az eredményeiket, és azt, hogy a tanulmányaik és kutatásaik milyen nemi alapú korlátokkal rendelkeznek. 

A vakcinák hatékonysága ugyan csupán hajszálnyi eltérést mutat a nemek között, mégis mérhető. A Moderna koronavírus elleni védőoltása 95.4 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a férfiaknál a Covid-19 kialakulását a klinikai tesztek eredményei szerint, ez a nőknél 93.1 százalék. Ugyanez a Pfizer-BioNTech esetében férfiaknál 96.4 százalék, nőknél 93.7 százalék. 

Kispadon kezd Szoboszlai Dominik a Liverpool meccsén a West Ham United ellen

A Liverpool ismertette a kezdőcsapatát a West Ham United ellen, ami egy újabb nehéz mérkőzést hozhat számukra.

Három nő vesztette életét egy tragikus amerikai autóbalesetben

Három indiai nő vesztette életét abban az autóbalesetben, ami az Egyesült Államokban történt pár órával ezelőtt.

Újabb fiatal lány tűnt el Budapesten

A 17 éves fiatalt egyelőre nem találják, ami miatt a lakosság segítségét kéri a rendőrség, hogy minél hamarabb előkerüljön.