Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
369,79 Ft
Euró
396,39 Ft
Font
468,66 Ft
Bitcoin
65,504 $

Legalább öt halálos áldozata van a kongói vulkánkitörésnek, de ennél súlyosabb számokról is hallani lehet

Mint arról mi is beszámoltunk, ismételten kitört a Nyiragongo-vulkán a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határánál, melynek következtében evakuálni kellett a 2 milliós lakossággal rendelkező Goma városát.

...svg content...A Nyiragongo hegy vulkánja a kitörése után a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvõ Gomából nézve 2021. május 22-én. Szakértõk szerint a várost nem fenyegette veszély. A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki, akkor a láva Goma felé áramlott, 250 ember meghalt, 120 ezer pedig hajléktalanná vált. MTI/EPA/Hugh Kinsella Cunningham
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A militáns erőszak által sújtott Észak-Kivu tartomány egyik legnagyobb városát már elérte az a lávafolyam, amely a tűzhányó kitörésével együtt járt, de a tartomány katonai kormányzója szerint a folyam valamelyest alábbhagyott.

Constant Ndima kijelentette, hogy az előzetes becslések szerint legalább öt halálos áldozata van a vulkánkitörésnek – idézte a holland NOS Nieuws. A lávafolyam több fontos infrastruktúrát, például a Goma és Beni városa közötti autópályát is elérte. Soron kívül Nagyon fontos üzenetet kapott Izrael a magyar kormánytól

Az éjszaka folyamán nagyon sokan elmenekültek a településről, akár egész élet munkáját és emlékét jelentő ingóságaikat hátrahagyva. Egy részük a város nyugati felében menekült, de egyes becslések szerint közel 10 ezren Ruandába menekültek át.

A ruandai televíziós társaságok viszont már arról számoltak be, hogy a szituáció enyhülése miatt elkezdtek visszamenni az ideiglenes átmenekülők – idézte az Al Jazeera. Mint jelezték, a kitörés alábbhagyott, ezért egyre többen kísérlik meg a visszatérést.

Az egyik helyi lakos az AFP hírügynökségnek adott nyilatkozatában számolt be arról, hogy az egész várost beborította a kénes szag, és távolról mindenki látta, ahogy a Gomától nem messze lévő vulkán narancssárgára festi az éjszakai eget.

A Sputnik hírügynökség által felkeresett helyiek azonban ennél is súlyosabb halálozási számokról számoltak be. Elie Claude Mpamba Musango, egy gomai lakos például úgy fogalmazott, hogy legalább 100 halálos áldozata lehet a vulkánkitörésnek összességében.

Musango elmondása szerint ráadásul az egyik templomot, ahol ő személyesen lelkészként dolgozik, teljesen elpusztította a tűz, ráadásul nem egy lakóháznak lehet hasonló sorsa. A pontos áldozatok száma később fog igazán kiderülni, mint ahogyan az is, mekkora kárt szenvedett a város.

Karácsony Gergely tartotta a szavát, kérvényezte a főpolgármester-választás megismétlését

Noha az újraszámlálás után is ő nyerte a választást, a főpolgármester tartotta magát korábbi ígéretéhez, új választás kiírásáért folyamodott.