Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,57 Ft
Euró
389,14 Ft
Font
455,01 Ft
Bitcoin
59,535 $

Ostrom alá vett egy ellenállókkal teli várost a mianmari hadsereg, de a helyiekben emberükre akadtak

A mianmari hadsereg múlt héten tört be Mindat városába, ahol egy helyi félkatonai szervezet szívósan ellenáll a fegyveres erőknek.

Illusztráció / MTI/EPA
Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Mindat lakosságának nagy része a környező erdőkbe menekült, miután a hadsereg aknavetőkkel és rakétákkal kezdte lőni a várost. A helyi önkéntesek szerint sürgősen segítségre van szükségük, mivel sokuknak sem ennivalóhoz, sem orvosi kezeléshez sincs hozzáférése, míg a sereg lezárta a városba vezető utakat és a vízvezetékeket is, ezzel pokollá téve az ott maradtak életét, írja a BBC.

A kevesebb mint ötvenezer lakosú város ellenállása az ország többi részén is megihlette a tüntetőket. A február 1-jei puccs után Mindatban is tüntetéssorozat vette kezdetét, a helyiek szerint azonban egy ideig békén hagyták az Aung Szan Szú Kji támogatására szervezett motoros felvonulásaikat. Márciusban aztán itt is bevetették az éles lőszert. Soron kívül Verőfényes napsütésre számíthatunk a hétvégén, helyenként záporok is várhatók

Áprilisban már az egész ország azon tanakodott, hogy vegyék fel a harcot az állig felfegyverzett sereggel, a nyugati Csin állam lakossága azonban rendelkezett úgynevezett tumikkal, hosszú csövű, vadászatra használt puskákkal, melyet a kormány engedélyezett, eköré szervezték az ellenállást és márciusban már az első összecsapások is megvoltak a csin etnikumú milíciák és a hadsereg között.

A tüntetések kezdete óta először lehetett hallani jelentős veszteségekről az állami haderők részéről is, még ha a civil harcosok közül többen is hullottak el.

Csin államot évek óta zaklatta folyamatosan a hadsereg, amikor a Csin Nemzeti Front nevű szervezet megalakult és gerillakampányba kezdett ellenük. Sokan a civilek közül Indiába menekültek az elnyomás előtt, míg a CNF számait erősen megtizedelő katonák ki tudtak velük egyezni egy tűzszünetben még 2012-ben.

Mivel a legyengült szervezet nem tud a felkelők mögé beállni, maguk cselekedtek, ellenzéki aktivisták megalakították a Csinföldi Védelmi Erőket (CDF), ez a milícia igyekszik az államban összehangolni a megmozdulásokat. Ennek a szervezetnek az egyik alszervezete van Mindatban, ahol a helyi, az elkergetett kormánnyal szimpatizáló vezetés maga is kidolgozott egy tervet a város üzemeltetésére.

Az események azonban csak akkor indultak be igazán, amikor a rendfenntartók letartóztattak hét fiatal aktivistát, akik puccsellenes plakátokat terjesztettek a városban. Április 24-én az ő és több másik letartóztatott szabadon engedését követelte egy tömeg, amikor egy lövés dördült, amire a CDF fegyveresei visszalőttek és megöltek három rendőrt.

A következő három napban a sereg erősítést akart hozni, de a helyi terepet ismerő milícia két konvojukat is megtámadta, több kamiont elpusztítva és saját bevallásuk szerint 15 katonát megölve. Végül a kormányerők tűzszünetet kötöttek a CDF-fel, április 27-én elengedték a hét aktivistát egy fogolycsere részeként és kivonultak a rendőrökkel együtt Mindatból.

Két hét múlva azonban újabb harcok kezdődtek, a hadsereg ugyanis vissza akart térni a városba, míg a CDF a másik öt letartóztatott szabadon engedését követelte. A junta statáriumot hirdetett és ismét elkezdte lőni a várost. A CDF erre újabb konvojt rohant le, öt kamiont felgyújtottak és elrabolták a fegyverszállítmányt. Néhány katonát megöltek, mások elmenekültek.

A hadsereg ekkor helikoptereket hozott erősítésként, ezzel akarták elejét venni az újabb rajtaütéseknek. Május 15-én aztán a hírek szerint civileket használva emberi pajzsként, ismét beléptek Mindatba, a CDF pedig több ezer lakossal együtt a környező erdőkbe menekült.

A BBC-nek egy aktivista azt mondta: „Az életünkért futunk. Csak a csecsemők és az öregek maradtak a városban. Szinte minden fiatal fegyverbe vonult és csatlakozott a CDF-hez.”

Kb. kétezer menekültet helyeztek el a Mindat környéki falvak mellett lévő táborokban, de ételből, a monszun elleni védelmet biztosító menedékek építéséhez szükséges anyagokból és a sérültek ellátásához szükséges orvosokból is hiány van.

A CDF mindeközben a következő lépésen gondolkodik, amit remélhetőleg már az államban lévő többi egységükkel közösen valósíthatnak meg. Fegyvereiket már modernebbre cserélhették és az is valószínű, hogy más, a környéken működő csoportoktól kiképzést is kaptak, így nagyon úgy néz ki, új szintre lépett a katonai junta és rengeteg ellenfele közötti konfliktus.