Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
358,47 Ft
Euró
387,08 Ft
Font
450,11 Ft
Bitcoin
62,856 $

Dübörög a gyógyszeripar – kilenc új milliárdos született a koronavírus-vakcináknak köszönhetően

A BioNTech, a Moderna és a CanSino Biologics vezetőinek összvagyona átlépte a 19 milliárd dollárt, amivel jelentős rekordokat döntöttek meg, hála a covid-pandémia kitörésének és a vállalatok által kifejlesztett védőoltásoknak.

Illusztráció/MTI/Komka Péter
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Euronews legutóbbi beszámolójából kiderült, hogy bennfentes körökben mozgó informátorok jelentése alapján egekbe szökött a gyógyszeripari cégek ügyvezető igazgatóinak vagyona.

A hatalmas, 19,3 milliárd dolláros kassza elegendő lenne ahhoz, hogy a világ fejlődő országaiban élő állampolgárokat legalább egyszer átoltsák valamelyik koronavírus elleni vakcinával, mindeközben arról kaphattunk híreket, hogy még a WHO Covax-programján keresztül sem jut elegendő mennyiségű oltóanyag a szegényebb sorsú térségekbe. Soron kívül Vitézy Dávid szerint a fővárosi állatvédelem kudarc

Stefan Bansel, a Moderna vezérigazgatója a pandémia kitörése óta 4,3 milliárd dollárt tehetett zsebre, míg Ugur Sakhin, a BioNTech társalapítója 4 milliárddal gazdagodott.

A dobogó harmadik helyére Timothy Springer került, a Moderna immunológusa és alapítója 2,2 milliárd dollárral gyarapította vagyonát.

A negyedik helyen Noubar Ayfan, a Moderna egyik társalapítója szerepel 1,9 milliárd dollárral, őt követi a rangsorban Juan Lopez-Belmonte, a Moderna-vakcinák csomagolásáért felelős ROVI vezérigazgatója 1,8 milliárd dollárral; Robert Langer, a Moderna alapító tudósa 1,6 milliárd dollárral; Csu Tao, a CanSino Biologics vezető tudományos biztosa 1,3 milliárd dollárral; Etu Tunghsziu, a CanSino Biologics társalapítója 1,2 milliárd dollárral; valamint Mao Hujinhoa, a CanSino Biologics vezérigazgató-helyettese 1 milliárd dollárral.

Ha mindez nem lett volna elég, a vakcinagyártók magas rangú vezetőin kívül maguk a vállalatok is jelentős bevételre tettek szert, egyetlen év leforgása alatt 32,2 milliárd dolláros pluszt könyvelhettek el, amire történetük során egyszer sem volt példa.

A kínai állami média szerint újraindultak a munkálatok a Budapest–Belgrád vasútvonalon

Meglepő módon a kínai sajtóból derült ki, hogy a korábban szüneteltetett munkálatok most újraindultak.