Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
367,26 Ft
Euró
401,27 Ft
Font
479,44 Ft
Bitcoin
60,597 $

Hatalmas tudományos áttörés van a láthatáron – nem kell többet a koronavírusok miatt aggódni?

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent publikációban bejelentették a kutatók, hogy több évtizedes kísérletezés után áttörés jöhet a koronavírusok elleni harcban.

...svg content...Fotó: Barkóczi Katalin reumatológus főorvos beolt egy fiatalt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Szakrendelőjében kialakított oltóponton 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdődött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak. MTI/Balázs Attila
Belföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Kemenesi Gábor virológus az InfoRádiónak adott nyilatkozatában ismertette, hogy az elmúlt húsz év során sorra bukkantak fel emberre veszélyes koronavírusok, 2002 óta immáron a harmadik, amely súlyos megbetegedést okoz: SARS (2002), MERS (2012) és most a SARS-CoV-2.

Mint a szakember is mondta, a koronavírusok egy igen nagy víruscsaládnak tekinthető, amely szintén minden élőlényben – tengeri emlősök, madarak, denevérek, emberek – ismertek, eddig legalább hét különböző koronavírust detektáltak. Soron kívül Fidesz: Magyar Péter egy hónap után betalált a munkahelyére

Kemenesi szerint ez a mintázat azt vetíti előre, hogy a jövőben is felbukkanhatnak olyan koronavírusok, amelyek szintén súlyos megbetegedést okozhatnak, ám az eddigi vakcinatechnológiák, és a mostaniak is, csak egy bizonyos koronavírus ellen tudnak védelmet adni.

A Nature folyóiratban azonban jelezték, hogy sikerült egy tudományos áttörést elérni egy új technológia formájában, melynek révén elképzelhető, hogy a jövőben nem kell aggódnunk a koronavírusok miatt.

A tudósok ugyanis megtalálhatták a koronavírusok azon részén, ami ellen oltóanyagot fejlesztve, egyetlen oltóanyaggal védelem nyerhető az összes ismert emberi koronavírus ellen, a kutatások szerint akár több denevérvírus ellen is.

Kemenesi szerint még a 2002-es SARS-járvány idején figyeltek meg egy beteget, akinek a vérében olyan antitestek alakultak ki, amelyek egyszerre több koronavírussal szemben is védelmet adtak, amely megihlette végül a kutatókat.

A megfelelő vakcinatechnológiával pedig az a cél, hogy a koronavírusok adott pontját megtámadják, és így képesek legyünk az összes koronavírus ellen védelmet szerezni. Kemenesi hozzátette: az univerzális koronavírus-vakcina ötlete nem új, viszont eddig kérdéses volt, hogy lehetséges-e.

Mint jelezte, az ötlettől egészen addig, hogy egy rendes oltóanyag váljon belőle, még „sok lépés van”, többek között az állati és az emberi kísérletek. Hozzátette: az eredmények egyelőre nagyon ígéretesek, ugyanis minden SARS vagy SARS-szerű vírus elleni védelmet tudott nyújtani.

Azonnali hatállyal távozik a MÁV-HÉV vezére

A járatritkítós ügyet követően távozik azonnali hatállyal a MÁV-HÉV vezére, amit időközben hivatalos formában is megerősítettek.