Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,90 Ft
Euró
391,04 Ft
Font
457,83 Ft
Bitcoin
60,498 $

WHO: nem második hullám, hanem második tetőpont várható

Dr. Mike Ryan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egészségügyi vészhelyzetek programjának igazgatója jelezte, hogy a koronavírusnak nem szükségképpen második hulláma, hanem inkább második tetőpontja lehet.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Ryan egy hétfői sajtótájékoztatón beszélt a járvány jelenlegi helyzetéről, ahol úgy fogalmazott, globális értelemben még az első hullám kellős közepén vagyunk. Szerinte jelenleg pont abban a fázisban vagyunk, ahol még a járvány nem feltétlenül érte el a tetőpontját, hanem csak közeledik felé:

„Tisztában kell lennünk azzal kapcsolatban, hogy a betegek száma bármikor megugorhat. Nem élhetünk azzal a feltételezéssel, hogy mivel a betegség most csökkenőfélben van, ez így is fog maradni és a következő hónapjaink csak a második hullámra való felkészülésről fognak szólni. Nagyon is lehetséges, hogy rövidesen elérkezik egy második tetőpont” Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Ryan azokat a korábbi tudományos feltételezéseket is megerősítette, melyek szerint a második tetőpont, vagy esetleg a második hullám a normális influenza-szezon időszakában érkezhet el, ami rendkívül nagy mértékben komplikálhatja a járványkezelést és a két betegség éles elkülönítését.

Maria Van Kerkhove, a WHO fertőzőbetegség-szakértője szerint minden országnak résen kell lennie jelen helyzetben, és továbbra is a fertőzések minél gyorsabb felismerésére kell törekedni, még azoknak az országoknak is, akik eddig sikeresen menedzselték a járványkockázatot.

Van Kerkhove hozzátette, hogy a koronavírusoknak az a különleges tulajdonsága, hogy bizonyos körülmények között akár „szuperterjedésre” is képesek, amint azt láthattunk több esetben – elég csak a szöuli Itaewonra gondolni. „Ha a vírus meglátja a lehetőséget, akkor létrehoz egy gócpontot”, mondta a szakértő.

Eközben az Egészségügyi VIlágszervezet felfüggesztette egy korábban sikeresnek tűnő gyógymód kísérleteit:

https://liner.hu/biztonsagi-okok-miatt-felfuggeszti-a-who-a-hidroxiklorokin-klinikai-kiserleteit/

Bőnyi iskolai késelés: javítóintézetbe kerül a 12 éves elkövető

30 napra rendelte el a Győri Járásbíróság annak a 12 éves lánynak a letartóztatását, aki szívtájékon szúrta osztálytársát.