Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,85 Ft
Euró
400,07 Ft
Font
478,37 Ft
Bitcoin
60,809 $

Egyetlen nap alatt 50 orvos vesztette életét koronavírus-fertőzés miatt Indiában

Az Indiai Orvosi Kamara adatai szerint a járvány második hullámában 244 orvos vesztette életét a koronavírus miatt.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Pijal Adhikari
Külföld
Author image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A 26 éves Anas Mudzsahid, a delhi Guru Teg Bahadur Kórház – amely kifejezetten koronavírus-szakrendelésre szakosodott – fiatal rezidens orvosa néhány órán belül meghalt, miután pozitív lett a koronavírus-tesztje.

Ő a legfiatalabb azon 244 orvos közül, akik idén a koronavírus miatt vesztették életüket India második hullámában. Tavaly az első hullámban 736 orvos vesztette életét, az adatok alapján pedig Indiában eddig összesen közel 1000 orvos vesztette életét a fertőzés miatt. Soron kívül Undorító dolgokat művelt óvodáskorú rokonával egy miskolci fiatal

Egy hét telt el a fiatal orvos halála óta, de barátja és kollégája, Dr. Aamir Sohail még mindig küzd a veszteség feldolgozásával. Mudzsahidnak kisebb tünetei voltak, mint például torokfájás, majd a kórházban végzett antigéntesztje pozitív lett, azonban nem sokkal később összeesett, és koponyaűri vérzés miatt meghalt.

„Sokkoló volt. Nem volt semmilyen társbetegsége. A szülei azt is elmondták, hogy soha semmilyen egészségügyi problémával nem küzdött. Egyszerűen nem értettük, hogyan történhetett”

– mondta Dr. Aamir Sohail.

„Nem volt beoltva. Sok kolléga, köztük én is, nem oltatta be magát. A mi oltási folyamatunk, amíg koronavírusos szolgálatban vagyunk, hosszú. Tájékoztatnunk kell a feletteseinket, meg kell szereznünk az aláírásukat stb. Úgy tervezte, hogy a következő napokban kérni fogja az oltást.”

Dr. Sohail hozzátette, hogy a múlt hónapban fertőződött meg, és mérsékelt tünetei voltak, de most már jól van. De azt mondta, nehéz felfogni, hogy barátja, aki órákkal ezelőtt még teljesen egészségesnek tűnt, hirtelen ilyen súlyos problémákkal szembesült és meghalt.

Az Indiai Orvosi Kamara szerint a második hullámban 244 orvos vesztette életét a fertőzés miatt, közülük csak vasárnap 50 halálesetet jegyeztek fel. A legtöbb halálos áldozatot Biharból (69) jelentették, őket követi Uttar Pradesh (34) és Delhi (27).

Ezeknek az orvosoknak csak 3 százaléka volt teljesen beoltva.

Öt hónappal az indiai oltási kampány után az indiai egészségügyi dolgozóknak csak 66 százaléka van teljesen beoltva, az IMA pedig közölte, hogy minden lehetséges erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy az orvosokat ösztönözze az oltás beadására.

Dr. Jayesh Lele, az IMA főtitkára az NDTV-nek elmondta: „Nagyon sajnálatos, hogy tegnap 50 orvost vesztettünk el Indiában, és 244-et a második hullámban április első hete óta”. Az IMA – mondta – azt tapasztalta, hogy sok orvos nem vette fel a vakcinát, a szervezet azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy minden orvos, aki a frontvonalban dolgozik, beadassa az oltást.

„Másodsorban szeretnénk rávilágítani arra, hogy az orvosok túlterheltek. Néha 48 órát dolgoznak egyhuzamban, pihenés nélkül. Ez növeli a vírusterhelést, és végül elkapja őket a fertőzés. A kormánynak intézkedéseket kell hoznia az egészségügyi dolgozók létszámának növelése érdekében”

– tette hozzá.

Bár az IMA szerint eddig ezer orvos halt meg a koronavírus miatt, a tényleges számok ennél jóval magasabbak lehetnek, ugyanis az IMA csak a közel 3,5 millió tagjáról vezet nyilvántartást, Indiában azonban több mint 12 millió orvos praktizál – írja az NDTV.