Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,23 Ft
Euró
389,34 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,398 $

Ártatlanul ítélték halálra őket, most 22 milliárd forintnyi kártérítést kapnak

Az esküdtszék egy észak-karolinai szövetségi polgárjogi perben 75 millió dollárt (22 milliárd forint) ítélt meg két fekete, értelmi fogyatékos féltestvérnek, akik évtizedeket töltöttek rácsok mögött, miután 1983-ban jogtalanul elítélték őket egy 11 éves kislány megerőszakolásáért és meggyilkolásáért.

Fotó: Unsplash/Joshua Gresham
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A nyolcfős esküdtszék pénteken úgy döntött, hogy Henry McCollum és Leon Brown fejenként 31 millió dollárt kapjon kártérítésként, 1 millió dollárt minden börtönben töltött év után, az esküdtszék ezen felül 13 millió dollár büntető kártérítést is megítélt nekik.

„Az első esküdtszék, amely figyelembe vette az összes bizonyítékot – beleértve a tévesen elhallgatott bizonyítékokat is –, ártatlannak találta Henry-t és Leont, s megállapította, hogy bizonyítható és gyötrelmes igazságtalanság érte őket, és megtette, amit a törvény megtehet annak érdekében, hogy mindezt eme késői időpontban helyrehozza” Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

– mondta Elliot Abrams raleigh-i ügyvéd a tárgyalás után.

Abrams tagja volt a testvérek jogi csapatának, amely kiadott egy közleményt, amelyben azt írta, hogy véget ért az évtizedekig tartó várakozás „annak a súlyos igazságtalanságnak a felismerésére”, amelyet a bűnüldöző szervek követtek el a két testvérrel szemben. Hozzátette, hogy „az esküdtszék … végre megadta Henrynek és Leonnak a lehetőséget, hogy lezárják életüknek ezt a szörnyű fejezetét. Egy szebb jövő elé néznek, amelyben barátok, családtagok és szeretteik veszik körül őket”.

McCollum és Brown 2015 óta folytatja a polgári peres eljárást a bűnüldöző szervek tagjai ellen, azzal érvelve, hogy az elítélésükhöz vezető kihallgatások során megsértették a polgári jogaikat. Kettejüket 2014-ben engedték ki a börtönből, miután a DNS bizonyítékok, amelyek egy elítélt gyilkosra mutattak, felmentették őket. Tizenévesek voltak, amikor megvádolták őket a bűncselekménnyel, a Robeson megyei Red Springsben.

A férfiak ügyvédei azt mondták, hogy riadt tinédzserek voltak, akiknek alacsony volt az IQ-juk, amikor a rendőrség kihallgatta őket, és vallomásra kényszerítette őket. McCollum akkor 19, Brown pedig 15 éves volt, mindkettőjüket halálra ítélték, s McCollum 31 éves börtönbüntetésének nagy részét a halálsoron töltötte. Brown – aki a börtönben töltött idővel összefüggő mentális betegségekben szenved, és teljes idejű gondozásra szorul – ítéletét később életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták.

Pénteken a Robeson megyei seriffhivatal, az egyik vádlott, 9 millió dollárban egyezett meg az ügy rá eső részében. A polgári perben eredetileg megnevezett Red Springs városa 2017-ben 1 millió dollárban egyezett meg. A pénteki ítélet Leroy Allen és Kenneth Snead volt SBI-ügynökök ellen született, akik az eredeti nyomozásban is részt vettek. Scott MacLatchie, az SBI-ügynökök vezető védőügyvédje még záróbeszédében is megpróbálta kétségbe vonni a testvérek ártatlanságát, annak ellenére, hogy teljes kegyelmet kaptak – írja az AP.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.