Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,20 Ft
Euró
385,37 Ft
Font
449,24 Ft
Bitcoin
65,066 $

Csökken a koronavírusban való elhalálozás esélye a késleltetett második oltással

Egy tanulmány szerint jelentősen csökken a koronavírusban való elhalálozás esélye, ha a betegség elleni oltás második dózisát késleltetik.

...svg content...Fotó: Oltáshoz készíti elő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Bakos Ilona háziorvos miskolci rendelőjében 2021. április 20-án. MTI/Vajda János
Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Az első koronavírus elleni oltást követően késleltetett második vakcina beadása a 65 év alattiaknál bizonyos feltételek között csökkentheti a halálos áldozatok számát egy prediktív modellt alkalmazó tanulmány szerint, melyet a Reuters szemlézett.

Már egy ideje folyik a vita arról, hogy a megszokott kéthetes helyett nagyobb időközzel adják be az oltás második dózisát, hogy valamennyi védelmet a lehető legtöbb embernek biztosítsunk. Soron kívül Súlyos Robert Fico állapota, több szervét is lövés érte

A Pfizer szerint például nincs bizonyíték arra, hogy a két dózis közötti időszak 12 hétre emelése – melyet Nagy-Britannia meglépett – hasznos, azonban az angol adatok alapján a halálos betegség kialakulása ellen 80%-ban védett már egy dózis is, míg a fertőzések száma 70%-kal csökkent.

A BMJ nevű folyóiratban megjelent tanulmány egy százezres amerikai minta alapján lefuttatott szimulációt vesz alapul, különböző fertőzéshez vezető helyzeteket különböző feltételek, például a vakcina hatékonysága, az immunizáció mértéke, illetve a vakcina halálos megbetegedés ellen való védelme alapján vizsgálta.

„Az eredmény alapján bizonyos feltételek mellett a halálos és súlyos megbetegedések, de a fertőzések száma is csökkenthető a második dózis késleltetésével” – írják a kutatók.

Ezen feltételek a vakcina egy dózisának legalább 80%-os hatékonysága és a lakosság 0,1-0,3%-ának immunizálása naponta. Amennyiben ezek biztosítottak, a második dózis késleltetése százezer emberből 26 halálát előzheti meg – a szokásos menetrend csak 47-et. A tanulmány nem tesz közzé ajánlást arra, mikor érdemes a második dózist beadni.

Putyin és Biden is megszólalt a Fico elleni merénylet után, aki magánál volt

Joe Biden amerikai elnök és Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke szinte egyszerre reagált a Robert Fico elnök elleni merényletre.