Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,46 Ft
Euró
388,31 Ft
Font
452,98 Ft
Bitcoin
63,463 $

Megpróbálta felgyújtani magát egy férfi egy közös muszlim imádkozáson

A helyi rendőrség beszámolója szerint megpróbálta felgyújtania magát egy férfi Albániában az Eid Al-Fitr muszlim ünnepség alkalmából rendezett közös imádkozás helyszínén.

Az íd al-adha muzulmán ünnepen imádkoznak hívők Moszkvában 2019. augusztus 11-én. A moszlimok az egyik legnagyobb ünnepükön, az íd al-adhán arról emlékeznek meg, hogy a Biblia szerint Ábrahám kész lett volna feláldozni fiát, Izsákot, és amikor ezt Isten látta, akkor megelégedett egy kos megölésével. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az eset a fővárosban, Tiranában történt, ahol a 40 éves férfi éppen a Skanderbeg térre próbált bejutni, miközben benzint locsolt magára – írja az Euronews. A téren éppen muszlimok imádkoztak közösen az ünnepség alkalmával.

A tragédia megtörténtét azzal sikerült megakadályozni, hogy több imádkozó észlelte a készülő cselekményt, és időben sikerült a férfit megállítani, akit ezt követően a rendőrség őrizetbe vett – derült ki a közleményből. Soron kívül Kedden napközben beborulhat az ég, néhol záporokra is van kilátás

Albánia 2.8 millió lakosának nagy része muszlimnak vallja magát, mindössze egy kisebb ortodox és katolikus közösség él az országban. A vallások azonban békésen élnek egymás mellett és mindenki számára biztosítva van a vallásszabadság.

Az Eid ünnepségek nagyon fontosnak tekinthetők a muszlim vallás számára, ugyanis a Ramadán szent hónapjának végét jelentik. Az ünnep csütörtök reggel vette kezdetét, ám az Izraelben zajló események és a koronavírus-járvány beárnyékolja az ünneplést.

A muszlim világ legnagyobb részében például maszkban imádkoztak, többek között Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában és Oroszország egyes részein is ez volt megfigyelhető. A járvány miatti beutazási tilalmak azonban a szent helyek ilyenkor szokásos felkeresését nagymértékben megnehezítették.

Új tanulmány erősítette meg a sötét anyag létezését

A Kaliforniai Egyetem Irvine csapata által vezetett friss kutatás erős bizonyítékokat szolgáltat a sötét anyag létezésére.