Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,20 Ft
Euró
390,23 Ft
Font
456,08 Ft
Bitcoin
57,848 $

A korábbi enyhe influenzaszezonok után az idei sokkal keményebb lehet

Miközben csillapodni látszik a koronavírus-járvány Magyarországon, addig könnyen elképzelhető, hogy szépen lassan visszatér az influenza.

MTI/Kovács Tamás
Egészség/Életmód

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az NBC riportjából kiderült, míg az Egyesült Államokban évente átlagosan 200 ezer influenzás megbetegedést azonosítottak, addig a mostani szezonban ez az érték mindössze 2 000-re emelkedett, ami óriási visszaesés az előző évek számadataihoz képest.

Mindezekből kifolyólag kijelenthető, hogy az évente tapasztalt, nagyjából 45 millió influenzás beteg helyett csupán 9 millióan kapták el 2020-ban a kórokozót. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Sokan a maszkviselésnek és a közösségi távolságtartás bevezetésének tulajdonítják a kedvező statisztikákat, azonban Andy Pekosz mikrobiológus másként látja a helyzetet:

„Már több mint egy év telt el anélkül, hogy a lakosság jelentős része megfertőződött volna influenzával, és emiatt védettséget szereztünk volna. Ez azt jelentheti, hogy a lakosságon belül az influenzára fogékony emberek száma növekedni fog.”

Ha elkapjuk az influenzát, bizonyos szintű immunitás alakul ki a szervezetben, így nem véletlen, hogy a csecsemők és a kisgyermekek a legfogékonyabbak a vírusra, ugyanis ők még nem voltak kitéve a vírustámadás veszélyeinek.

„Alacsony szintű lakossági immunitás több megbetegedést okozhat. Több gyermekhalálozás következhet be, és ezzel párhuzamosan az esetek száma nőhet az egész közösségen belül. Ez azért van, mert a lakosság általános immunitása az előrejelzések szerint alacsony lesz” – magyarázta Scott Hensley, a Pennsylvaniai Egyetem mikrobiológusa.

Egy másik érdekesség, hogy sokkal kevesebb influenzatörzs kering a lakosság között, ezért nem tudni, hogy a háttérben éppen milyen variánsok válhatnak dominánssá. Ha nem sikerül megtalálniuk a kutatóknak ezeket a törzseket, akkor könnyen lehet, hogy az influenza elleni védőoltások sem lesznek olyan mértékben hatékonyak a fertőzéssel szemben, mint azt korábban megszokhattuk.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.