Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,73 Ft
Euró
391,01 Ft
Font
458,17 Ft
Bitcoin
62,858 $

Adócsökkentéseket jelentett be a pénzügyminiszter, a vállalkozások örülhetnek

Varga Mihály pénzügyminiszter a hivatalos közösségi oldalára közzétett újabb adókönnyítéseket jelentett be, valamint a kriptovaluták piacának kifehérítését célzó intézkedéseket.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszél a 2022. évi költségvetési törvényjavaslat átadásán a Parlamentben 2021. május 4-én. MTI/Illyés Tibor
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Varga szerint a jövő évtől újabb adócsökkentő és adóegyszerűsítő intézkedések lépnek hatályba, amelyek több területet érintenek. A kormány kalkulációi szerint a frissen bejelentett intézkedéscsomag 250 milliárd forintot hagyna a magyar vállalatoknál.

Az egyik ilyen intézkedés, hogy jövő júliustól kezdve a szociális hozzájárulási adó mértéke 15 százalékra fog csökkeni, ráadásul ebbe az adóba épül bele a szakképzési hozzájárulás is. Ez már régóta emlegetett intézkedés volt, így nem meglepő ennek csökkentése. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Ezzel pedig a munkát terhelő adó mértéke 2 százalékponttal fog csökkenni, ráadásul az adórendszer is egyszerűsödni fog. Nagyon fontos lépésként Varga Mihály bejelentette azt is, hogy az átalányadózás is egyszerűsödni fog, mely 70 ezer vállalkozót fog érinteni.

A pénzügyminiszter szerint a jövőben az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelem esetében az ötvenszereséig választható az adózás ezen formája, valamint az így adózó egyéni vállalkozóknak ezáltal nem kell az éves minimálbér feléig személyi jövedelemadót fizetnie, nem mellesleg élhet a családi adókedvezménnyel is.

Varga Mihály a pénzpiac számára is könnyítéseket jelentett be, ugyanis a kockázati tőkealap-kezelőknek, valamint a tőzsdéknek nem kell külön adót fizetniük. Az energiaellátóknak is kedvezni fognak, az előttünk álló öt adóévben ugyanis levonhatják veszteségeiket az adózás előtti eredményből.

A pénzügyminiszter végezetül bejelentette, hogy a kriptovaluták piacát is kifehérítik: a jelenlegi 30.5 százalékról 15 százalékra csökken az adók mértéke, amelytől azt reméli a kormány, hogy több milliárd forintos bevételt hoz a költségvetésnek.