Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,77 Ft
Euró
388,03 Ft
Font
450,53 Ft
Bitcoin
62,572 $

Csernobili almából készült „kézműves szeszesitalt” foglaltak le az ukrán hatóságok

A csernobili atomerőmű közelében termesztett almából készült „kézműves szeszesital” első palackjait máris lefoglalták az ukrán hatóságok.

Fotó: Chernobyl Spirit Company
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

A Chernobyl Spirit Company közölte, hogy március 19-én 1500 palack Atomik alkoholos italt foglaltak le és vittek a kijevi ügyészségre.

A tisztviselők egy Kárpátalján található szeszfőzde teherautójáról vették le a szállítmányt, a szeszesital a gyártók szerint pedig ez az első fogyasztó termék a környékről az 1986-os csernobili atomkatasztrófa óta. Soron kívül David Pressman két szóval kommentálta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetését

Jelenleg az ukrán biztonsági szolgálatok vizsgálatának eredményére várnak, bár azt mondják, hogy „fogalmuk sincs”, miért foglalták le a szállítmányt, amelyet az Egyesült Királyságba szántak.

„Úgy tűnik, azzal vádolnak minket, hogy hamisított ukrán jövedéki bélyegeket használtunk” – magyarázta Jim Smith professzor, egy tudós, aki rengeteg évet töltött a lezárt zóna tanulmányozásával, mielőtt ukrán kollégáival megalapította volna a Chernobyl Spirit Company-t. „Ennek azonban semmi értelme, mivel a palackok az Egyesült Királyság piacára készültek, és egyértelműen érvényes brit jövedéki bélyegekkel vannak ellátva.”

Az Atomikot gyártó vállalkozást olyan tudósok vezetik, akik a 4000 négyzetkilométeres csernobili elzárt zónában – az 1986-os katasztrofális nukleáris katasztrófa után elhagyott területen – dolgoznak. Tanulmányaik során többek között kísérleti növényeket termesztettek, hogy kiderítsék, a zónában termesztett gabonából és más élelmiszerekből lehet-e olyan termékeket készíteni, amelyek biztonságosan fogyaszthatók.

Az ital előállításának egyik oka az volt, hogy bemutassák, hogyan lehetne az elzárt zóna körüli földterületeket újra termőre fordítani. A kutatók szerint mindez lehetővé tenné az ottani közösségek számára, hogy termeljenek és értékesítsenek termékeket – mely tevékenység jelenleg illegális a „hivatalosan szennyezett földeken”.

Amikor a BBC munkatársai 2019-ben megkóstolták az első Atomik vodka martinit, a Portsmouthi Egyetemen dolgozó Smith professzor kifejtette, hogy az „nem radioaktívabb, mint bármely más vodka”.

Smith professzor és kollégái azóta módosították a receptjüket, hogy almaalapú szeszes italt készítsenek, ezeket az almákat a Narodychi körzetben termesztik – egy olyan területen, amely épphogy a veszélyes zónán kívül van, ahol a mezőgazdasági tevékenység és a fejlesztés még mindig erősen korlátozott.

A vállalat azt tervezi, hogy nyereségének egy részét az ukrajnai közösségek – köztük Narodychi – megsegítésére fordítja, amelyeket még mindig sújtanak a nukleáris katasztrófa gazdasági hatásai. A BBC megkereste a kijevi ügyészséget, hogy kommentálja a hírt, ám a cikk írásakor még nem kaptak választ.

Dr. Gennagyij Laptev, a vállalat egyik társtulajdonosa és csernobili „felszámoló”, aki a baleset utáni első hetekben ott dolgozott, azt mondta: „Reméljük, hogy ezt a kérdést sikerül megoldani, hogy folytathassuk munkánkat, és megpróbálhassunk segíteni a csernobili katasztrofális társadalmi és gazdasági hatások által sújtott károsult embereken”.

Görgess lejjebb, és tekintsd meg címlapunk híreit is!

Röpködtek a bírságok a vissza nem vitt ajánlóívek miatt

A Nemzeti Választási Bizottság több mint négy millió forint bírságot szabott ki a határidőre vissza nem vitt ajánlóívek miatt.