Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,57 Ft
Euró
389,27 Ft
Font
454,75 Ft
Bitcoin
59,165 $

Több mint 7 kilogramm radioaktív anyagot találtak két férfinál Indiában

Letartóztattak két férfit Indiában, akik a gyanú szerint uránnal terveztek kereskedni. A hatóságok több mint 7 kilogramm radioaktív anyagot foglaltak le.

Fotó: Александр Македонский/Pexels
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Több mint 7 kilogramm uránt foglalt le az indiai rendőrség két férfi letartóztatásával egyidőben Mahárástra államban a rendkívül radioaktív anyag illegális birtoklása miatt – közölték a hatóságok csütörtökön. 

A mahárástrai terrorizmusellenes osztag nyomozást indított, és közölték, hogy becséseik szerint az elkobzott urán nagyjából 2.9 millió dolláros piaci értékkel bír. A rendőrség nyilatkozatából szerint egy informátor segítségével szereztek tudomást az illegálisan birtokolt uránról és arról, hogy az egyik letartóztatott férfi, Jigar Pandya annak értesítésére készül.  Soron kívül Dublőrrel segített a jogsiszerzésben egy kecskeméti férfi, 700 ezret kapott érte

A hatóságok elmondták, hogy vizsgálataik során kiderült, hogy a másik letartóztatott férfi, Abu Tahir adta el eredetileg a természetes uránt Pandyának. Tahir letartóztatásakor hatalmas mennyiségű radioaktív anyagot foglaltak le. 

Az urán radioaktivitását egy mumbai atomkutató központ erősítette meg, a rendőrség közlése szerint az anyag emberéletekre is veszélyes – írja a Dawn.

Egy névtelenséget kérő rendőrtiszt elárulta, hogy a gyanúsítottak kihallgatásával arra is megpróbálnak fényt deríteni, hogy honnan került a birtokukba az urán, és kinek, milyen céllal tervezték értékesíteni azt.