Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,92 Ft
Euró
391,13 Ft
Font
458,06 Ft
Bitcoin
62,961 $

Betilthatja az EU a Magyarországon is használt rákkeltő ételszínezéket

Nem zárható ki az E171 rákkeltő hatása több ezer kutatás eredményei alapján, így a Franciaországban már betiltott ételszínezék tilalmáról dönthet az EU.

Fotó: Mehrad Vosoughi/Unsplash
Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Több ezer kutatás eredményeinek összesítése után az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) bejelentette, hogy nem zárható ki az E171, vagy más néven titán-dioxid rákkeltő hatása, ami a Magyarországon forgalmazott számos termékben is megtalálható, például a csokoládékban és rágógumikban. 

Ennek alapján a karcinogén E171 betiltását javasolja az EU, amelyet régóta használnak ételszínezékként: számos élelmiszer fehérre festését végzik vele. Franciaország már 2019-ben betiltotta a titán-dioxid alkalmazását, mely 2020-ban lépett életbe – írja a The Guardian Soron kívül Napos, csapadékmentes kedd vár ránk

Az EFSA véleménye szerint (2021. május 6.) nem zárható ki az E 171-ben jelen lévő titán-dioxid részecskék genotoxicitása, ezért az E 171 már nem tekinthető biztonságosnak, ha élelmiszer-adalékként használják. A titán-dioxidra vonatkozó európai és ezzel együtt a hazai szabályozás a közeljövőben az EFSA véleménye alapján módosításra kerül

– közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a hvg.hu szerint. 

Sztella Kiriakídisz európai egészségügyi biztos a Twitteren jelezte, hogy az EFSA vizsgálatának eredményei után az Európai Bizottság az E171 EU-s betiltását fogja javasolni, és ennek érdekében még májusban megkezdődhet a tagállamokkal való egyeztetés.

Az európai hatóság közölte, hogy az E171-el kapcsolatos eredmények alapján nem zárható ki a genotoxicitás, vagyis az, hogy a titán-dioxid roncsolja a DNS-t, és nem állapítható meg biztonságosnak tekinthető maximális napi beviteli mennyiség.

Az ételszínezékként alkalmazott E171-et többek között levesekben, csokoládékban, rágógumikban, más édességekben, kisgyermekek és csecsemők számára készített élelmiszerekben, reggelizőpelyhekben, tejtermékekben, gyümölcslevekben, fogkrémekben és naptejekben is használják.

Összeomlott egy gát Kenyában, legkevesebb 45 ember életét vesztette

A heves esőzések nyomán összeomlott egy gát, legkevesebb 45 ember életét követelte a tragédia.