Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
360,66 Ft
Euró
388,91 Ft
Font
452,88 Ft
Bitcoin
63,320 $

Épületben rekedt rendőröket szerettek volna élve elégetni kolumbiai vandál tüntetők

A kolumbiai főváros, Bogotá polgármestere hétfőn oldotta fel a közel egy hónapja tartó zárlatot, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére léptettek érvénybe, ami olaj volt a tűzre, hiszen a demonstrálók Iván Duque elnök törvényjavaslata elleni fellépésüket agresszív és heves tüntetéseken fejezték ki.

MTI/EPA-EFE/Ernesto Guzman Jr.
Külföld

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Habár eleinte békés demonstrációnak tűnt a kezdeményezés, napokon belül valóságos polgárháborúvá fajult, a vandálok nagyobb csoportokba tömörültek, elkezdték terrorizálni a főváros lakosait, éjjel pedig fosztogató körutakra indultak, és a tömegközlekedésben is problémákat okoztak – írta a The City Paper Bogota hírportál.

Claudia López főpolgármester nemrég közölte, hogy az események hatására elfogytak a metropolisz központjában lévő élelmiszerek, és már raktáron sem maradt utánpótlás, miután a szupermarketeket kirabolták a fosztogatók és a vandálok. Soron kívül Szinte az összes szlovákiai iskolában bombariadót jelentettek, a hatóságok evakuálták az intézményeket

Mindezek apropóján a városvezetés nem kérte a kormány segítségét, és elutasította a hadsereg kivezénylését, a döntés híre pedig eljutott a lázadókhoz is, akik nekiláttak a helyi hatóságok vegzálásának.

Több járőrkocsit is felgyújtottak, valamint megostromolták a rendőrkapitányságokat, az egyik épületet körbevették, majd lángra lobbantották úgy, hogy tudták, legalább tizenöt rendőr még a falak között tartózkodik, és nem tudnak kimenekülni.

A bűnbandák és a drogkartellek tagjai szintén részt vesznek a város tönkretételében, a helyi erők azonban nem sok mindent tudnak tenni ellenük. Mindeközben a tüntetők az államfő lemondását követelik, így kijelenthető, hogy teljes a káosz Kolumbiában, amin az sem segít, hogy a zárlatot feloldották.

A kedd éjszakai demonstrációk során összesen 91-en sérültek meg, közülük 19-en a városi rendőrség tisztjei voltak, az eseményre reagálva Claudia López polgármester Twitter-bejegyzésében azt írta, az erőszakot azonnali hatállyal abba kell hagyni.

Magyar Péter meglepő bejelentést tett, mégsem lesz ott pártja a megyei pártlistákon

A Tisza Párt alelnöke Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a tervekkel ellentétben a párt mégsem lesz ott a megyei pártlistákon.