Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
354,05 Ft
Euró
385,47 Ft
Font
449,36 Ft
Bitcoin
66,014 $

Egy szoftver miatt került több postás börtönbe, mert senki nem akarta elismerni, hogy az rosszul működhet

A brit postai hivatal az elmúlt két évtized során egy Horizon nevű szoftvert használt, amelynek végzetesnek bizonyuló problémái voltak: különböző hibák miatt úgy tűnt, mintha a dolgozók több tízezer brit fonttal lopták volna meg a postát.

...svg content...Illusztráció/MTI/Kovács Tamás
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Ennek pedig az lett a következménye, hogy számos postást bűncselekmény elkövetése miatt ítéltek el, akár börtönbüntetésre is – írja a BBC. Mindezt pedig azért, mert a brit postai hivatal egyszerűen nem volt hajlandó elismerni, hogy a szoftvernek lehetnek gondjai, ragaszkodtak hozzá, hogy az teljesen jól működik.

A BBC szerint viszont a posta annak ellenére, hogy folyamatosan mentegette a szoftvert, pontosan tudta, hogy hibás. Van ugyanis arra utaló bizonyíték, hogy a postai vezetés tisztában volt azzal, hogy a rendszer pontatlan eredményeket tud mutatni, még az első büntetőítéletek meghozatala előtt. Soron kívül Robert Fico már nincs életveszélyben

Az évtizedek óta tartó harc végül eredményes lett az áldozatok részéről, ugyanis elismerték a szoftver hiányosságait és most 39 embernek fogják megváltoztatni az ítéletét. Ez pedig azért is fontos, mert ezzel az ügy úgy vonul be a történelemkönyvekbe, mint a legnagyobb bírói tévedéssorozat, amit az Egyesült Királyság látott.

A BBC beszámolója szerint azonban ennek a hatásai felbecsülhetetlenek lettek, többeknek tönkrement a házassága vagy nem tudták annyit látni gyermekeiket. Janet Skinner, az egyik áldozat például 9 hónapig nem láthatta a gyerekeit börtönbüntetése miatt, mert a szoftver 59 ezer fontos hiányt mutatott, amit az ő felelősségének tulajdonítottak be.

Volt olyan is, aki munkalehetőségektől esett el, mert ott volt a börtönbüntetés a neve mellett, egy másik nőt pedig terhessége alatt küldték börtönbe. Egy férfi állítólag öngyilkos is lett, miután a szoftver 100 ezer fontos hiányt jelzett a neve mellett, majd később az őt váltó postásnál is hiányosságokat jelzett a rendszer.

A Horizont a japán Fujitsu nevű vállalat fejlesztette, amely végül 736 postai dolgozó büntetőeljárását alapozta meg 2000 és 2014 között, akik közül többen is börtönben kötöttek ki. A szoftverhiba ugyanis azt mutatta, hogy a dolgozók irányítása alatt lévő számlákról források hiányoznak – amelyeket riadtságukban dolgozók a házuk elzálogosításával vagy saját pénzükkel próbáltak pótolni.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke is reagált a hírekre, amelyet „visszataszító igazságtalanságnak” nevezett. Mint írta, nagyon örül a bíróság döntésének, amelyben 39 érintett ítéletét változtatták meg.

16 nő vádolja szexuális zaklatással David Copperfieldet

Tizenhat nő vádolta meg David Copperfield bűvészt szexuális visszaéléssel és helytelen viselkedéssel.

Messi megint megsérült, nem is nyert nélküle az Inter Miami

Az Inter Miami Messi nélkül lépett pályára szerda este az MLS-ben, ami végül gól nélküli döntetlent hozott.

FELKAPOTT