Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,48 Ft
Euró
386,74 Ft
Font
451,63 Ft
Bitcoin
66,561 $

Kisokos – miért verik a mellüket a gorillák?

Habár sokan azt gondolnánk, pusztán erőfitogtatásról van szó, a jelenségnek sokkal szerteágazóbb magyarázatai is léteznek.

...svg content...Wright et. al.
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Talán senkinek sem kell bemutatnunk, hogyan néz ki, amikor egy gorilla elkezdi ütni saját mellkasát, hiszen a viselkedés az állatvilág egyik legismertebb jelenségének számít, a közhiedelemmel ellentétben azonban nem mindig arról van szó, hogy a hímek a domináns szerepüket szeretnék jelezni társaiknak.

A Max Planck Intézet evolúciós antropológus kutatói több mint háromezer órát töltöttek el a ruandai nemzeti parkokban, ahol megfigyelték a főemlősök különös viselkedését – írta a ZME Science magazin. Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

Rájöttek, hogy amikor a gorillák ütni kezdik a mellkasukat, általában felegyenesednek, és egy előre meghatározott ritmus szerint vágják hozzá testükhöz a kezüket. Nem használják öklüket, mint ahogyan azt a filmekben láthattuk, sokkal inkább tenyérrel végzik el a rituálét.

A pulzáló ütemeket akár egy kilométerre is hallani lehet, amit a tudósok fel is jegyeztek, továbbá videón rögzítettek 25 különböző gorillát, melyek testméreteit és jellemvonásait kielemezték. Az ehhez hasonló vizsgálatok nem túl egyszerűek, hiszen a két mázsánál is nehezebb állatok esetében nehéz tisztán kivenni a dübörgéseket távolról.

Miután a kutatók összehasonlították a gorillák méreteit a felvett hangokkal, megállapították, hogy a nagyobb hímek sokkal mélyebb frekvenciát bocsátottak ki magukból, ami azért lehetett, mert sokkal robusztusabb gégével és hangszálakkal rendelkeznek.

Korábbi tanulmányok során azt feltételezték, hogy a gorillák mérete közvetlen kapcsolatban áll szaporodási sikerességükkel, mellük ütésével pedig dominanciájukat jelzik, ám kiderült, hogy bár részben erről van szó, a nőstényeket is ezzel kívánják elcsábítani.

Minél többször és minél hangosabban végzik el a mellveregetést a szaporodásra vágyó hím egyedek, a nőstények annál jobban kezdenek el vonzódni hozzájuk, így könnyebben ki tudják választani a számukra megfelelő párt. Igaz, hogy tudományos módszerekkel még nem sikerült bizonyítani ezt a hipotézist, azonban eddigi megfigyelések alapján a nőstények sokkal inkább készen állnak az aktusra, ha egy hím gorilla közeledik feléjük és egyre gyorsabb ütemben veri a mellét.

Oltásellenes szülők perelnek gyermekorvosokat Magyarországon

Riasztó mértékű az oltásellenes lobbi térhódítása Magyarországon.