Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,83 Ft
Euró
391,11 Ft
Font
458,03 Ft
Bitcoin
64,597 $

A Szuperliga főszponzora is elismerte a hibáját

Az amerikai JP Morgan befektetési bank, a hirtelen megszületett, majd szinte azonnal összeomlott Szuperliga főszponzora elismerte, nagyon félreértelmezték az egész helyzetet és tanulni fognak belőle.

Flickr/Phil Everatt
Sport

Nagy Noel

Szerkesztő

A JP Morgan lett volna az Európai Szuperliga egyik legfőbb finanszírozója, összesen 3.25 milliárd euróval finanszírozták volna a végül összeomlott projektet. A 12 alapítóklub közül ugyanis előbb a hat angol csapat, majd az Atletico Madrid és a két milánói együttes is visszalépett.

A terv bejelentését követően szinte azonnal érkezett a felháborodás a szurkolók, a játékosok, az edzők, a nemzeti szövetségek és a főbb intézmények részéről, nem beszélve a média által gyakorolt nyomást. Mindenki úgy látta, hogy ez egy elitszéria lett volna, amely már nem is sport, hanem előjog alapú. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

Ezt erősítette az a terv is, hogy a 12 alapítóklub gyakorlatilag nem tudott volna kiesni, garantált volt a részvételük minden egyes évben, függetlenül attól, hogy az adott nemzeti ligában hogy szerepeltek. A felháborodás miatt azonban 3 főre fogyatkozott az alapítók száma, már csak a Barcelona, a Real Madrid és a Juventus maradt bent.

A JP Morgan pénteken közleményt adott ki a Szuperliga kapcsán, amiben elismerték, hogy teljes mértékben félreértelmezték azt, hogy a megállapodás milyen módon fog hatást gyakorolni a futballközösségre, valamint arra, hogy a saját szemszögükből hogy alakítja a jövőt – idézte az AS. Mint írták, mindenképpen tanulni fognak az esetből.

A botrány hatása pedig nem maradt el a befektetési bank irányában sem, ugyanis a Standard Ethics nevű fenntarthatóságot értékelő ügynökség leminősítette a JP Morgant az esetet követően.

Mint a szervezet mondta, megítélésük szerint a projektben részt vevő futballklubok, valamint az amerikai bank részvétele szöges ellentéte azoknak a gyakorlatoknak, amelyek fenntarthatóságot eredményeznek.