Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,48 Ft
Euró
389,19 Ft
Font
453,37 Ft
Bitcoin
61,616 $

Megerősítette Alekszej Navalnij, felhagy az éhségsztrájkkal

Bejelentette pénteken Alekszej Navalnij, bebörtönzött és megmérgezett orosz ellenzéki politikus, hogy véget vet a március 31-én indított éhségsztrájkjának.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus (k) és felesége, Julia útlevelét ellenőrzik a Moszkva közelében lévő seremetyjevói repülőtéren 2021. január 17-én. Navalnijt ezt követően őrizetbe vették és elvezették a rendőrök. Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) korábban keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon, amelyben kezdeményezte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását. MTI/AP/Mstyslav Chernov
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A politikus a saját Instagram-fiókján keresztül üzente meg a követőinek, hogy 24 nap után felhagy az éhségsztrájkolással, ám azt is hozzátette, továbbra is követeli az általa kiválasztott orvost – írja a CNBC. Navalnij megköszönte mindenkinek a támogatást, aki Oroszországban és világszerte szurkolt neki.

Három héttel az éhségsztrájk kezdetét követően, április 19-én Navalnijt egy börtönkórházba szállították a kritikus helyzetben lévő egészségügyi állapota miatt. A politikus eredetileg a börtön részéről mutatott bánásmód, valamint az orvosi kezelés megtagadása miatt kezdett éhségsztrájkba. Soron kívül Lehúzta a vécén újszülött gyermekét egy 15 éves lány, vádat emeltek ellene

Az orosz hatóságok természetesen ennek éppen ellenkezőjét mondták, állításuk szerint megfelelő orvosi kezelést ajánlottak fel Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb kritikusának, ám ő folyamatosan megtagadta annak elfogadását. Az viszont tényszerű, hogy a börtönkolónia, ahol Navalnijt tartják, nem engedélyezte, hogy az általa kiválasztott orvos részesítse kezelésben.

Navalnij egészsége olyan rohamosan kezdett el romlani, hogy az orvosai a hétvége folyamán figyelmeztettek, amennyiben nem kap azonnali kezelést a politikus, akkor szívinfarktusa lehet vagy leállhat a veséje.

Az orvosokat ugyan nem engedték be a börtönkolóniába, viszont a börtön orvosai fontos vizsgálatokat végeztek el a politikusan, amelyből kiderült, hogy „veszélyesen beteg” állapotban van és lényegében akármelyik pillanatban meghalhat.

Egy orosz bíróság még februárban ítélte két és fél év letöltendő börtönbüntetésre Alekszej Navalnijt, amiért a vádak szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezésére vonatkozó szabályokat. A politikus, követőtábora, valamint a legtöbb nemzetközi szervezet viszont azon az állásponton van, hogy ez egy politikailag motivált, koncepciós per volt.