Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,02 Ft
Euró
390,36 Ft
Font
456,60 Ft
Bitcoin
61,296 $

Így lélegeztek fel az izraeliek a koronavírus elleni győzelem után

Az izraeliek vasárnap, április 18-án egy éve először maszk nélkül léptek az utcára, mely egy kulcsfontosságú mérföldkő, hiszen az ország vakcinákkal kövezte ki a koronavírus elleni győzelemhez vezető utat.

Fotó: Flickr/Israel Defense Forces
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

„Nagyon furcsa, de nagyon jó” – mondta a 26 éves Eliana Gamulka, miután leszállt egy buszról a forgalmas jeruzsálemi Jaffa bevásárlóutca közelében, és levette az arcát takaró maszkot. „Már nem lehet úgy tenni, mintha nem ismernénk senkit” – tette hozzá mosolyogva.

Miután a világ egyik leggyorsabb ütemben haladó oltási kampányában a lakosság több mint fele már teljesen be van oltva, az egészségügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy a továbbiakban nem lesz kötelező a maszkok viselése a nyilvános szabadtéri helyeken. Soron kívül Olajat talált a Mol Tura közelében

A közel 5 millió ember sikeres beoltásának köszönhetően Izraelben a koronavírusos megbetegedések száma a január közepén jegyzett napi 10 ezer új fertőzésről napi 200 esetre esett vissza. Mindez lehetővé tette az iskolák, bárok és újbóli megnyitását – bár a fedett nyilvános helyiségekben továbbra is maszkot kell viselni.

Ám mielőtt még Yuli Edelstein egészségügyi miniszter bejelentése hatályba lépett volna, a jeruzsálemi Mahane Yehuda piac népszerű bárjaiban csütörtök este már maszkmentesen és mosolyogva szórakoztak az emberek.

Izraelben alig néhány hónappal ezelőtt még a világ egyik legmagasabb a fertőzési arányát jegyzeték napi szinten, mely a 868 ezer fertőzött közül 6300 ember halálát okozta. Az ország azonban igen jelentős esetszámbeli csökkenést tapasztalt, miután megállapodott a Pfizer/BioNTech által kifejlesztett oltóanyag beszerzéséről.

A hatalmas készletek iránti igénye miatt Izrael még azt is felajánlotta, hogy bőven a piaci ár felett hajlandó fizetni az oltóanyagokért, és megosztja a világgal tapasztalatait a vakcinával való oltások után – írja a CNA.

Ahogy az új koronavírus-fertőzések számában márciusban csökkenést tapasztaltak a hatóságok, lassan, de fokozatosan elkezdték a nyitási folyamatot. Izrael sikereinek érdemes örülni, hiszen egy remek példa arra, hogy ténylegesen le lehet győzni a vírust, ám nem szabad megfeledkeznünk a palesztinokról sem, hiszen valóban hihetetlen teljesítmény az ország újranyitása, ám az Izrael által megszállt Ciszjordánia és a Gázai övezet még mindig nem kezdhette el a tömeges oltásokat, a vakcinák hiánya miatt.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.