Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,88 Ft
Euró
390,42 Ft
Font
456,49 Ft
Bitcoin
61,785 $

Kitűzték a teljes nyitás dátumát Ausztriában

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken bejelentette, hogy Ausztria májusban nyithat ki teljesen, vagyis az éttermek, hotelek, kultúrális és sportlétesítmények is egyszerre nyithatnak.

Bécs, 2021. március 22. Sebastian Kurz osztrák kancellár megigazítja védõmaszkját, mielõtt részt vesz egy tanácskozáson Bécsben 2021. március 22-én. Az osztrák kormány a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében további intézkedések bevezetését tervezi. MTI/AP/Ronald Zak
Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

A döntés annak nyomán született, hogy egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódtak, másfelől a Biontech/Pfizer gyógyszergyártó a második negyedévre előrehozott európai uniós szállítmányából Ausztria plusz egymillió adag vakcinához jut.

A beérkező többlet oltóanyaggal egyrészt hamarabb befejezhetik a 65 éven felüliek immunizálását, másrészt május közepéig teljes mértékben átolthatják a rendőröket és a pedagógusokat – hangsúlyozta a kancellár. Soron kívül Az Egyesült Államok után az EU-ban is betilthatják a TikTok-ot

A kancellár elégedetten szólt az aktuális járványügyi helyzetről, és helyesnek ítélte a kormány korábbi döntését, miszerint az országos zárlat helyett regionális alapon, az új fertőzöttek számának függvényében és a korházak intenzív osztályainak leterheltsége alapján határoztak erről egy-egy adott tartományban.

Kurz ugyan nem nevezte meg a nyitás pontos dátumát, de elmondta: a maszkiviselés, a gyakori és széles körben végzett tesztelés, valamint a hamarosan életbe lépő „zöld útlevél” – melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak majd meg – jelentik a várva várt nyitás alapját.

Jövő hétre ígérte a teljes biztonsági terv – ágazatokra és területekre lebontott – kidolgozását, melynek célja, hogy az élet újraindulása a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2416 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 589 299 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2122, az intenzív kezelésre szorulók 558-an vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon 30-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9843-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 550 470.

Forrás: MTI