Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,275 $

Nanorészecskés koronavírus-vakcina klinikai tesztjei kezdődtek meg az USA-ban

A nanorészecskés módszerrel előállított oltóanyagok nemcsak Sars-CoV-2-től, hanem más koronavírus-típusoktól is megvédhetnek minket.

Illusztráció/MTI/Vasvári Tamás
Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Megkezdődtek az első fázisú klinikai tesztjei annak a vakcinának, ami a remények szerint a ferritin nevű fehérjének köszönhetően sokrétű védettséget nyújthat a covid-törzsek mellett egyéb koronavírusokkal szemben is.

A MedicalXpress orvosi szaklap riportjából kiderült, hogy a tüskeferritin-nanorészecske oltás repetitív módon újra felismerteti az immunrendszerrel a tüskeproteint, így a folyamatos találkozások miatt erősebb védelem alakulhat ki. Soron kívül Nem Udvaros Dorottya az egyetlen, aki távozik a Nemzeti Színházból

Kayvon Modjaard, a vakcina egyik fejlesztője elmondta, már azelőtt, hogy megismerték volna a koronavírustörzseket, aggodalommal követték más koronavírus-fajták terjedését is:

„Feltétlenül szükségünk volt egy széleskörűen védelmet nyújtó vakcinára, ami nemcsak a jelenleg pandémiát okozó patogén, hanem más koronavírusok és variánsok ellen is kellő védelmet kínál.”

Laboratóriumi vizsgálatok alapján a védőoltás semlegesítő antitestválaszt ad Sars-CoV-2-vel szemben, illetve további két variánsra, így Sars-CoV-1-re is negatívan hat, ami biztató hírként értékelhető.

Jövő héttől kezdődően 72 egészséges, 18-55 év közötti önkéntesen fogják tesztelni a védőoltást, a résztvevőket pedig szokásosan két csoportba osztják, így lesznek olyanok is, akik hatástalan placebokezelésben részesülnek majd.

Cristiano Ronaldo megszerezte pályafutása 66. mesterhármasát

Cristiano Ronaldo közel 40 évesen gyűjtötte be pályafutása 66. mesterhármasát, és már 52 gólnál jár a szezonban 52 mérkőzést követően.

A Manchester United edzője lehet Tuchel utódja a Bayern Münchennél

Még akár az is megtörténhet, hogy a Manchester Unitednál küszködő edző veszi át a bajor klub irányítását.

Messi a gólja mellett öt gólpasszt osztott ki, Suarez mesterhármast szerzett

Történelmi ütést mért a NY Red Bullsra az Inter Miami szombaton az MLS aktuális fordulójában, így a csapat tagjai a lehető legjobb hangulatban látogathatnak ki az F1-es Miami Nagydíjra.