Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,31 Ft
Euró
390,67 Ft
Font
457,57 Ft
Bitcoin
60,001 $

Amnesty: Oroszország „lassú halálra” ítélte Navalnijt

Az Amnesty International nevű elismert emberi jogi csoport úgy fogalmazott Alekszej Navalnij megmérgezett és bebörtönzött orosz ellenzéki politikus helyzete kapcsán, hogy a hatóságok kínzásnak vetik őt alá, amivel „lassan halálra” ítélték.

Moszkva, 2021. február 12. A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezett egy második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az előző évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben. MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az Amnesty is megerősítette, amelyet már Navalnij ügyvédje többször említett, hogy a börtönben alvásmegvonással kell szembenéznie a politikusnak, amely a kínzás egy formája – írja a Reuters. A szervezet hozzátette, Navalnijhoz még csak orvost sem engedtek be, aki ellenőrizné állapotát.

Agnes Callamard, az Amnesty International főtitkára úgy fogalmazott a helyzet kapcsán, hogy Oroszország és az orosz hatóságok olyan helyzetbe juttatták Navalnijt, ami csak „lassú halálos ítéletként” írható le, valamint rejtegetni próbálják, hogy mi történik a politikussal. Soron kívül Beismerte a gyógyszergyártó, hogy vérrögöt okozhat a Covid-oltóanyaga

„Egyértelmű, hogy az orosz hatóságok folyamatosan sértik a jogait, ami ellen tennünk kell. Már megpróbálták megölni, azóta már le is tartóztatták és olyan helyzetbe küldték a börtönbe, ami kínzásnak megfeleltethető”

fogalmazott.

Callamard szerint a Navalnijval szemben tanúsított borzalmas bánásmód megfeleltethető a koronavírus-járvány alatt elszabadult jelenségnek, hogy egyes államok kihasználják a helyzet adta lehetőségeket és fokozzák a lakosság elnyomását.

Hozzátette: egyes kormányok arra használták fel a járványt, hogy elnyomják a kisebbségi csoportokat, felszámolják az ellentétes véleményeket és megsértsék az emberi jogokat. Callamard úgy véli, egyes országokban odáig jutott a helyzet, hogy már „normalizálták” a szabadságjogok megvonását a járványra hivatkozva.

Alekszej Navalnij a múlt héten lépett éhségsztrájkba, miután a börtönügyi hatóságok nem voltak hajlandók biztosítani számára a megfelelő egészségügyi ellátást. A politikus egészsége viszont folyamatosan romlik, már a kezében, a lábában és a hátában is súlyos fájdalmak vagy zsibbadás van.