Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,52 Ft
Euró
389,51 Ft
Font
455,43 Ft
Bitcoin
57,122 $

Több félkatonai szervezet is beállt a mianmari tüntetők mögé

Mianmar nagyobb lázadó csoportjai közül tízen is támogatásukat fejezték ki az ország puccsellenes tüntetőinek, ezzel felizzítva azon félelmeket, hogy a tüntetésekből egy szélesebb körű harc támadhat a hadsereg és az etnikai hadseregek közötti konfliktusokat már régóta nyögő területen.

A katonai hatalomátvétel elleni tiltakozások közben meghalt emberek emlékére vörös festékkel kente be a kezét egy tüntető, aki az ellenállás jelképének tartott háromujjas kézjelét mutatja Rangunban 2021. április 6-án, ezzel emlékeztetve a hatalomra került juntát, hogy vér tapad a kezéhez. Mianmarban rendszeresek a tüntetések azóta, hogy a hadsereg február első napján, az új parlament megalakulása előtt pár órával átvette a hatalmat. A rendfenntartók és a tüntetők közötti összecsapásokban eddig több mint 500-an életüket vesztették és több száz embert letartóztattak. MTI/AP
Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Mianmarban azóta vannak zavargások, hogy a hadsereg február 1-jén elüldözte a megválasztott vezetőt, Aung Szan Szu Kjít amivel felkelést robbantottak ki, ezt azonban halálos megtorlásokkal igyekeztek elfojtani.

Egy helyi civil szervezet szerint eddig 550 ember vesztette életét a tüntetésekben, a vérontás pedig az AFP-re hivatkozó France24 szerint feldühítette a Mianmarban élő, húsznál is több etnikai csoportot és azok milíciáit, akik elsősorban a határ mentén ellenőriznek hatalmas területeket. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

Szombaton ezen lázadó csoportok közül 10 virtuális tárgyaláson beszélték meg a helyzetet és közösen ítélték el a vezetés azon döntését, hogy éles lőszerrel oszlatják a tüntetéseket. A Shan Állam Visszaállításának Tanácsát vezető Yawd Serk tábornok szerint a vezetőket el kell számoltatni.

A junta múlt héten egyhónapos tűzszünetet kötött a fegyveres etnikai csoportokkal, azzal a feltétellel, amennyiben azok „nem avatkoznak be a kormány nemzetbiztonsági és adminisztrációs folyamataiba.”, ebben a tűzszünetben nem volt azonban szó az éles lőszerek használatának leállításáról.

Serk szerint azonban ennek a tűzszünetnek minden erőszakos cselekmény beszüntetését kellene jelentenie, a tüntetők ellen is. A tíz csoport mind tagja annak a széles körű tűzszüneti megállapodásnak is, amelyet még az előző vezetéssel írtak alá és amivel véget akartak vetni a több évtizedes küzdelemnek az etnikumok magasabb fokú önrendelkezéséért.

Mianmar etnikai kisebbségei egyáltalán nem bíznak a katonai kormányban, Serk szerint pedig a nemzeti tűzszünet aláírói átvizsgálják a szerződést következő megbeszélésükön:

„Szeretném kijelenteni, hogy mindannyian teljes mellszélességgel a diktatúra végét követelőkkel vagyunk.”

Mindeközben múlt héten az ENSZ Biztonsági Tanácsának mianmari különmegbízottja arra figyelmeztetett, fennáll egy polgárháború és az azzal járó vérfürdő esélye.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.