Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,39 Ft
Euró
389,41 Ft
Font
455,33 Ft
Bitcoin
57,435 $

Tüdőgyógyászok szerint változtatnia kellene a dohányosoknak a szokásaikon a járványhelyzetben

Tüdőgyógyászok hívták fel a figyelmet arra, hogy a dohányfüsttel könnyebben és messzebre juthat el a koronavírus, így kifejezetten veszélyesek lehetnek a környezetükre a cigarettázók.

Fotó: Uriel Mont/Pexels
Belföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

Három-négy méter távolságra elszáll a kifújt cigarettafüst, és ha a dohányzó fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti – figyelmeztetett Dr. Fényes Márta tüdőgyógyász az Indexnek adott interjúban. 

Mindez azért különösen fontos, mert bár a maszkviselési szabályok igen szigorúak, a dohányzók mégis kivételnek érzik magukat, és az irodaházak előtt, a tömegközlekedési eszközök megállóinak környékén és a szupermarketeknél is cigarettáznak, ezzel pedig veszélyeztetik a környezetüket. Soron kívül Újabb megrázó részletek láttak napvilágot a komlói motorbalesetről

Több mint egy éve tart a járványhelyzet és fogy az emberek türelme, így hajlamosak lazítani az odafigyelésen, de ez a lehető legrosszabbkor teszik, a legsúlyosabb időszakban, pedig most kellene igazán bezárkóznunk – mondta el Dr. Várdi Katalin tüdőgyógyász, az InspiroMed légzésközpont főorvosa.

Véleményem szerint az emberek viselkedését most a figyelemnek kellene meghatároznia

– hangsúlyozta Dr. Várdi. A főorvos szerint a cigarettázóknak változtatniuk kellene a szokásaikon a jelenlegi helyzetben, és nem kellene az utcán dohányozniuk, azért, mert a kifújt füst a hagyományos légzéshez képest mélyebbről jön a tüdőből és nagyobb területen szóródik, ezzel lendületet adva a vírusnak is. Vagyis ha egy dohányzó koronavírus-fertőzött, fokozottan fertőzőképes.

A minap betértem egy lottózóba, ahol a szelvények kitöltése közben az emberek álluk alá tolt maszkokkal egymás mellett kávézgattak, úgy töltögették ki a szelvényeiket. Nos, nem véletlenül zártak be a kávézók, az ilyen programokat is nélkülözni kellene

– hívta fel rá a figyelmet Dr. Várdi. Az Index a sportolás és a maszkviselés kapcsolatáról is beszélt a főorvossal, aki szerint különösen fontos, hogy a testedzés közben, amikor erősebben lélegzünk, viseljük a védőfelszerelést.

Dr. Várdi kiemelte, hogy a 30-40 éves szabadidős sportolók most különösen nagy veszélynek vannak kitéve, hiszen közülük sokan kisgyermekes szülők, akik nemcsak magukért, hanem családjukért is felelősséggel tartoznak.

Ezt a 7 szokást követik azok, akik szinte soha nem lesznek betegek

Érdemes megfogadni a tanácsokat, hiszen így hosszú éveken át élvezhetjük az aktív és egészséges életet.

Ezzel a góllal kapott ki a PSG a Dortmund ellen a Bajnokok Ligájában (videó)

A PSG több nagy helyzetet is kihagyott, azonban összességében megérdemelt volt a Dortmund győzelme a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.