Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,49 Ft
Euró
391,28 Ft
Font
458,11 Ft
Bitcoin
63,472 $

Dánia mutatja az utat, hogyan kell kijönni a karanténból

Négy héttel azt követően, hogy Dániában megkezdték a karantén feloldását, hétfőre visszatérhettek a lakosok a helyi kávézókba és éttermekbe, biztosan tudva, hogy már irányításuk alatt van a koronavírus-járvány.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Egy hónappal ezelőtt Dánia – első európai országként – elkezdte újranyitni az óvodákat, az iskolákat, valamint a kisebb üzleteket, és pozitív hírként szolgált, hogy mindez nem eredményezett újabb kitöréseket vagy megugró fertőzésszámokat.

Hans Jorn Kolmos dán mikrobiológus professzor szerint kettős oka van annak, hogy idáig eljuthatott az ország: az egyik a karantén villámgyors elrendelése, a másik az a tény, hogy a dánok betartották az egészségügyi hatóságok utasításait a higiéniára és a társadalmi távolságtartásra vonatkozóan. Soron kívül Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

Kolmos megjegyzi, hogy van ennek kulturális oka is, mivel a franciákkal vagy az olaszokkal ellentétben a dánoknál nem gyakori az ölelés vagy a puszi, mint egymás üdvözlésének formái, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a járvány ne terjedjen ennyire széles tömegek között.

Az egészségügyi hatóságok adatai egyértelműen mutatják, a koronavírushoz köthető elhalálozások és a vírus reprodukciós rátája is zuhan, és már számos szakértő úgy tartja, hogy nem sok esély van a koronavírus második hullámára, aminek az első felvonása 548 dán életét követelte.

Ami még inkább megdöbbentő, hogy ezeket a kiváló eredményeket tömeges tesztelés és a fertőzöttek kontaktlekövetése nélkül tudták elérni, aminek egyik oka a tesztfelszerelések hiánya volt. A dán hatóságok április végén kezdték el csak a tesztelést, és a múlt héten döntöttek a fertőzöttek kontaktjainak felkutatásáról.

Dánia volt az első ország, amely bejelentette az országos vesztegzárat Európában, még március 11-én, aminek keretében szabályozták a tömegrendezvényeket, valamint bezáratták az összes iskolát, éttermet és bárt, viszont kevesebb korlátozást vezettek be a mindennapi életre vonatkozóan, mint a súlyos járványgondokkal küszködő Olaszországban vagy Franciaországban.

Egy hónappal a karantén bejelentése után a dán kormány belefogott a fokozatos enyhítésbe, először a legfiatalabb gyermekeket visszaengedve az iskolákba annak ellenére, hogy ezzel kapcsolatban számos egészségügyi szakember megkongatta a vészharangot, és még a szülők körében is heves tiltakozásokat váltott ki.

A múlt hét folyamán Dánia a feloldás második fázisába lépett, aminek kereteiben engedélyezték a bevásárlóközpontok újranyitását, majd egy héttel később a kávézók és az éttermek is kinyithatták a kapuikat. Múlt héten a dán miniszterelnök, Mette Frederiksen büszkén újságolta el: „kijelenthetem, a koronavírus az irányításunk alatt van!”

A dánok többsége elégedett a kormány járványkezelésével, többen úgy fogalmaztak, hogy jó döntéseket hozott az ország vezetési, így újra élvezni tudják a kávéikat munka előtt. Van, aki szerint nagyban hozzájárult a sikerhez a dán kultúra, ami alapvetően a szabálykövetésre épül, így mindenki szigorúan betartotta a kormány kéréseit a távolságtartásra és a kijárási korlátozásokra vonatkozóan..

Így végső következtetésként levonhatjuk, hogy a dán társadalmi és kulturális szokások, valamint a centralizált kormány gyors reakciója kellett ahhoz, hogy Dániában biztonságban érezhessék magukat a lakosok. Ennek következtében sikerült minimalizálni az egészségügyi kockázatot, és ami talán a jövőre nézve szintén fontos lehet: a gazdasági kockázatot.

Amíg Dániában egyre jobb, Brazíliában egyre rosszabb a helyzet, amin az elnökük hozzáállása sem javít:

https://liner.hu/amig-braziliaban-fokozodik-a-jarvanyhelyzet-bolsonaro-demonstralo-tomegeket-koszont/

Videón a Barcelona kapusának hatalmas potyagólja

Az Arsenal után a Barcelona kapusa is óriási potyagóllal hívta fel magára a figyelmet, de a Valencia ennél is rosszabbul járt.

Újszülött kislányt hagytak a Heim Pál kórháznál

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet babamentő inkubátorában találtak rá az újszülött kislányra.