18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,059 $

Újabb félszáz embert mészárolt le a mianmari hadsereg, a lázadó milícia vezetője válaszcsapással fenyeget

A helyi média beszámolója szerint legalább 50 embert öltek meg a mianmari rendvédelmi erők az újabb demonstrációk során, miközben az egyik etnikai kisebbségből alakult lázadócsoport vezetője válaszcsapást helyezett kilátásba, ha a junta folytatja a gyilkolást.

...svg content...A puccs ellen tüntetők a mianmari Rangunban 2021. március 12-én. A hadsereg február 1-jén vette át a hatalmat Mianmarban, és azóta folytatódnak a tiltakozások a biztonsági erők egyre brutálisabb fellépésének ellenére is. MTI/EPA
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az újabb rendkívül véres nap során 13 embert öltek meg Mandalayban, az ország második legnagyobb városában, kilenc ember vesztette életét a közeli Sagaingban, valamint további hét embert mészároltak le Yangonban – tudósított róla a Sky News.

A mianmariak immáron lassan két hónapja tüntetnek napi szinte a puccsot végrehajtó hadsereg ellen, akik finoman szólva sem értékelik az ellenvéleményt. Már korábban is kijelentették, hogy mindenkit fejbe lőnek, akik ellenállnak a hatósági intézkedéseknek. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A katonaság a tüntetések közepette megtartotta az úgynevezett „Fegyveres Erők Napját”, egy katonai ünnepséget, amelyre egy kisebb felvonulást is rendeztek. Min Aung Hlaing tábornok, a junta vezetője ismételten kijelentette az ünnepség során, hogy a hadsereg szabad választásokat fog rendezni a jövőben, és át is fogják adni a hatalmat a győztesnek.

„A hadsereg az egész nemzettel össze akar fogni a demokrácia védelme érdekében. Az erőszakos cselekedetek és zsarolások, amelyek a stabilitást és a közbiztonságot fenyegetik, teljes mértékben elfogadhatatlanok”

fogalmazott a juntavezér.

Ezzel pedig már legalább 380-ra nőtt a halálos áldozatok száma a tüntetésekkel összefüggésben, amelyet a katonaság rendkívüli brutalitással próbál leverni. A hadsereg éles lövedékkel próbálja oszlatni a demonstrációkat, amelyet valamennyi nyugati hatalom mélységesen elítélt.

Eközben Yawd Serk, a mianmari Shan állam etnikai lázadócsoportjának főparancsnoka a Sky Newsnak elmondta, hogy amennyiben a hadsereg tovább folytatja az ártatlan civilek gyilkolását, akkor válaszcsapást fognak mérni rájuk:

„Az etnikai fegyveres erők közelről figyelik, hogy a katonaság folytatja-e a civilek gyilkolását. Ha a burmai katonaság továbbra is fegyverrel fogja ölni a békés tüntetőket, az etnikai csoportok nem fognak hátradőlni. Nagy harc van készülőben. Ez egy figyelmeztetést. Nem fogjuk tűrni, hogy békés tüntetőket gyilkoljanak”

mondta.

Mint a Sky is írja, több olyan információ is napvilágot látott, miszerint számos tüntető már kapcsolatba lépett az országban működő mintegy tucat lázadócsoporttal, hogy a megfelelő ellenállás érdekében kiképzést kapjanak.

Yawd Serk ennek kapcsán elmondta, hogy az emberek pártján állnak, így amennyiben segítséget kérnek tőlük, biztosítani fogják azt, legyen szó kiképzésről. Serk hozzátette: meglátása szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy az emberek békés mederben akarják tartani a tüntetéseket.

Yawd Serk arra kérte a külföldi nagyhatalmakat, hogy ne támogassák semmilyen módon a katonai juntát, mert akkor folytatódni fognak az értelmetlen gyilkolások, hogy mindenképpen meg tudják tartani a hatalmukat.  

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.