Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,45 Ft
Euró
389,16 Ft
Font
454,95 Ft
Bitcoin
59,534 $

A járvány alatt jelentősen emelkedtek az árak a boltokban

A koronavírus-járvány kirobbanása óta jelentősen növekedett az élelmiszer, valamint az egyéb fogyasztási cikkek ára, a tavalyi felvásárlási láz hatása pedig már az egész világon érződik, ugyanis bizonyos áruházak már most készlethiánnyal küzdenek.

Flickr/Nicola since 1972
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Nem csupán a tartalékokban, de a konténerekben is hiányt szenvednek az áruházláncok, mely az alapvető működést veszélyezteti, ugyanis konténerek hiányában szinte lehetetlen az alapanyagok beszerzése az élelmiszeriparban.

Bakonyi Ádám, a Speed Line s.r.o. nemzetközi fuvarozócég logisztikai munkatársa az Indexnek elmondta, normális esetben egy Sanghaj–Koper-fuvar egy negyvenlábas konténerrel számolva 1200 és 1800 dollár (361 – 542 ezer forint) közötti összegbe kerül, manapság ugyanezért azonban 8500 dollárt (2,5 millió forint) is elkérhetnek érte. Soron kívül Fontos bejelentést tett Orbán Viktor a magyar üzemanyagárakról

A koronavírus-járvány globális negatív hatásai közé sorolható a elbocsátási hullám és a kényszerszabadságok kiadása a rakodómunkásoknak, a helyzet miatt ugyanis nincs elegendő ember, hogy lepakolják a kikötőkben lévő konténereket, sőt sofőrből is hiány van. Habár korábban két-három nap is elegendő volt egy konténer kipakolásához, manapság ez azonban akár egy hétig is eltarthat a tömeges kirúgások miatt.

Mivel a konténerek iránti kereslet jelentősen megnőtt, a fuvarozó cégek a többletköltséget a szállítás díjának emelésével próbálják egyensúlyozni, ám így a megrendelők is kénytelenek árakat emelni, mely végeredményben a vásárlókat érinti legkomolyabban.

Szakemberek úgy vélik, a nemrégiben drasztikusan megemelkedett teherszállítási díjak nyárra akár vissza is állhatnak a korábbi árakra, jelenleg azonban sajnos az árszint hetente változik.

Eredetileg 340 év börtönbüntetést is kaphatott volna egy amerikai hajóskapitány

Börtönbe került egy kaliforniai hajóskapitány, aki egy 34 ember halálát okozó tűzben mondták ki bűnösnek.

Nemigazán mozdult el a forint árfolyama péntek reggelre

Péntek reggel szinte nem változott a csütörtök esti jegyzéshez képest a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben.