Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
67,037 $

Hatalmas felháborodást keltett, hogy Törökország kilépett az Isztambuli Egyezményből

A török nők tavaly óta országos szinten vonulnak ki az utcákra, hogy emlékeztessék a kormányt: tartsák magukat az egyezményhez, ennek ellenére a kormány kilépett az Isztambuli Egyezményből.

...svg content...Fotó: Flickr/garryknight
Külföld

Borbély Fanni

Szerkesztő

Törökországban és nemzetközi szinten is felháborodást váltott ki, hogy a török kormány kilépett a világ első kötelező jellegű egyezményéből, mely a nők elleni erőszak megelőzését hivatott biztosítani.

A 2011. évi Isztambuli Egyezmény, amelyet 45 ország és az Európai Unió is aláírt, előírja a kormányok számára, hogy fogadjanak el jogszabályokat a családon belüli erőszak és hasonló visszaélések, valamint a házastársak között történő szexuális erőszak és a női nemi szervek megcsonkítása bűntettek okán. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

A török emberi jogi aktivisták számára is megdöbbentő volt a hír, hogy Törökország pénteken egy elnöki rendelettel kivonta magát az egyezményből. A kilépést nem indokolták meg, ennek ellenére Erdogan pártjának tisztviselői tavaly azt mondták, a kormány fontolóra fogja venni, hogy megvitatják a nők elleni egyre növekvő erőszak visszaszorításának kérdését.

Európa legfőbb jogainak testülete, az Európa Tanács elítélte Törökország kilépését az általa támogatott szerződésből, és aggodalmának adott hangot a nők és a lányok védelmére irányuló globális erőfeszítések miatt.

Marija Pejcinovic Buric, a testület főtitkára elmondta, hogy a szerződés a nők védelme érdekében tett nemzetközi erőfeszítések alapja, ez a lépés pedig óriási hátrányt jelent az eddigi erőfeszítésekre nézve, sőt veszélyes is, ugyanis veszélyezteti a nők védelmét Törökországban, Európa-szerte és azon túl is.

Erdogan kommunikációs igazgatója, Fahrettin Altun szerint Törökország továbbra is azon dolgozik, hogy a nők jobban részt vegyenek a társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális életben. „Mindig azt mondjuk, hogy erős nők, erős Törökország” – írta a Twitteren.

„A női jogok garanciája az alapszabályunk, elsősorban az Alkotmányunk jelenlegi szabályozása. Igazságügyi rendszerünk elég dinamikus és elég erős ahhoz, hogy szükség szerint új szabályozásokat hajtson végre” – írta Zehra Zumrut család-, munka- és szociálpolitikai miniszter a Twitteren.

Törökország legfőbb ellenzéki Republikánus Néppártja (CHP) azonnal reagált a kormány lépésére, Kemal Kilicdaroglu, a CHP vezetője a Twitteren közzétett videón azt mondta, hogy a kormány 42 millió nő jogait vette át tényleges megvalósítás révén. „Felszólítok minden nőt, hogy védjék meg jogaikat” – mondta, hozzátéve, hogy a kormány a török ​​nők életét igyekszik „pokollá” tenni.

A török nők tavaly óta országos szinten vonultak ki az utcákra, és felszólították a kormányt, hogy tartsák magukat az egyezményhez, Ipek Bozkurt, a We Stop Stop Femicide Platform munkatársa szerint pedig a nőket sokkolta a kormány mostani lépése. A jogvédő csoportok azzal vádolják Erdogant, hogy főleg muzulmán, de hivatalosan világi Törökországot alakított ki, egyre inkább társadalmilag konzervatív pályára lépve 18 év alatt.

Lemondással fenyegetőzik az izraeli védelmi miniszter, ha nem fogadják el a háborús tervét

Az izraeli háborús kabinet egyik tagja lemondással fenyegetőzik, amivel válaszút elé állította Benjamin Netanjahu miniszterelnököt.

Nem szeretik a fiatalok, ha az influenszerek politizálnak

Egy friss felmérés szerint a magyar fiatalok többsége nem különösebben vevő az influenszerek politikai állásfoglalására.

Kirúghatja a Barcelona Xavit, de az a klubnak is nagyon fájna

A Mundo Deportivo friss beszámolója szerint jelentős anyagi terhet jelentene a Barcelonának, ha úgy döntene, hogy végül meneszti Xavit a vezetőedzői posztról.