Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,26 Ft
Euró
389,04 Ft
Font
453,23 Ft
Bitcoin
63,577 $

Mostantól gyakorolni kell a műanyag zacskó nélküli életet a Fidzsi-szigeteken

A globális klímaváltozás témájának felkapottsága egyre több ország vezetőit készteti pozitív döntések meghozatalára.

Greenbox

Takács Petra

Szerkesztő

Január 1-től mindenféle műanyag zacskó gyártását és értékesítését betiltották a Fidzsi-szigeteken, a kormányzat ugyanis megelégelte az óceán műanyag-szennyezettségének mértékét. Azt remélik, a lépés következményeképp kevesebb szemét kerül az óceánba, a tisztább környezet pedig több turistát vonzhat a környékre.

Azok, akik megpróbálnak kiskapukat keresni a gyártás és értékesítés területén nagyon rosszul járhatnak, ugyanis a helyi adó- és vámhivatal közlése szerint a gyártásért akár 69 millió forintnak megfelelő bírság és hét év börtönbüntetés is kiszabható, míg az értékesítését 21 millió forintos bírsággal „jutalmazzák”. Soron kívül Magyar Péter pert helyezett kilátásba a kiszivárgott mentőszolgálati jegyzőkönyv miatt

Itt azonban nem állnak meg, jövő ilyenkor ugyanis már a polisztirol hab és a műanyag szívószál is tiltólistára kerül, újabb lépést téve ezzel a környezet megóvása felé.

A Csendes-óceáni térség megtisztítását célúl kitűző szervezetek szerint a műanyag-szennyezettség már élelmiszerbiztonsági témának is tekinthető, hiszen egy erről szóló tanulmány kimutatta, hogy az óceánból kifogott halak 97%-ban találtak valamilyen mikroműanyagot.

Mindez különösen nagy problémát jelent a Fidzsi-szigeteken élők számára, ott ugyanis a lakosság háromszor-négyszer több halat fogyaszt az átlagosnál.

Az ilyen és ehhez hasonló lépésekre tehát nagy szükség van, már csak azért is, mert jelenleg nagyjából 8 millió tonnányi műanyag kerül évente az óceánba, ha pedig ilyen ütemben haladunk tovább, 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal.

Bemutatták a SpaceX első, űrsétákhoz tervezett high-tech ruháját (videó)

Bemutatta a SpaceX azokat a különleges űrruhákat, amelyeket a "Polaris Dawn" küldetés során végrehajtott űrséta alkalmával fognak viselni az űrhajósok.

Sztrájkkal tiltakoznak a RAI olasz közszolgálati televízió dolgozói

Munkabeszüntetésbe kezdtek hétfőn a RAI olasz közszolgálati televízió munkatársai, tiltakozva a költségvetés-csökkentés, a munkavállalói jogok helyzete és a politikai befolyás ellen.

Ismét növekedésnek indultak az élelmiszerárak, mutatjuk, mi drágult a leginkább

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete által közzétett jelentés szerint jelentős áremelkedés tapasztalható a világpiacon, különösen a növényi olaj, a hús és a gabona esetében.