Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

Hol található a Föld legmelegebb térsége?

Számos olyan pont van a Földön, amelynek hőmérséklete a szokatlanul magas kategóriába esik, ám néhány még ezek közül is kiemelkedik.

Greenbox

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az elmúlt évtized a rekorddöntések évtizede volt, ám sajnos nem csak jó értelemben. Az elmúlt tíz évben volt a legmagasabb átlaghőmérséklet, amit valaha mértek, 2019 novembere pedig a második legmelegebb volt, mióta a hőmérséklettel kapcsolatos méréseket bevezették.

1913. július 10-én a kaliforniai Death Valley-ben található Furnace Creeken egészen 56.6 Celsius-fokig csúszott a hőmérő higanyszála a Meteorológiai Világszervezet közlése szerint, ami a mai napig a Földön mért legmagasabb hőmérsékletnek számít. Némi érdekességképp még megjegyezzük, hogy az etiópiai Dallol is előkelő helyet foglal el ezen a listán, ugyanis esetében a Föld legmelegebb olyan pontjáról van szó, mely emberek által is lakottnak tekinthető. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A Furnace Creek-i rekord nem sokkal a bejegyzése után már meg is dőlt, hiszen kilenc évvel később, 1922-ben a líbiai El Aziziában 58 Celsius-fokot mértek, és bár 90 éven át birtokolhatta ezt a nem túl előkelő címet, a Guinness Rekordok Könyvének tájékoztatása szerint végül elvették azt tőlük, ugyanis megállapították, hogy a hőmérsékletet olyan felületen mérték, amely adott esetben hét fok eltérést is eredményezhet.

Maradt tehát Death Valley az első helyen, de miért is olyan meleg ez a terület?

Badwater medence Death Valley Nemzeti Park Fotó Pixabay

A kérdést könnyű megválaszolni, ugyanis mindenért a térség földrajzi fekvése a felelős. A levegő hőmérséklete gyakran a 48 Celsius-fokot is eléri, ami nagyban köszönhető a környékre jellemző vízhiánynak. A Nemzeti Park tájékoztatás szerint évente átlagosan kevesebb mint 5 cm eső esik a völgyben, aminek köszönhetően az ott élő állatok és növények jelentős része is kipusztult.

A völgy 85.5 méterrel a tengerszint alatt helyezkedik el, az oda bevágó napsugarak pedig megrekednek, ugyanis a területet minden irányból hegyek veszik körül. A nap végének közeledtével a levegő lehűl, visszaereszkedik a völgybe, majd az ilyen magasságokban jelen lévő légnyomásnak köszönhetően összenyomódik és újra felmelegedik, egyfajta végtelen ciklust kreálva ezzel.

Noha Death Valley birtokolja a Föld felszínén mért legmagasabb hőmérséklet díját, több olyan pont is ismert, ahol hasonló forrósággal, vagy akár ezt meghaladó értékekkel is találkozhatunk. A Yellowstone Nemzeti Park színekben gazdag geotermikus medencéiben a hőmérséklet a 121 Celsius-fokot is meghaladhatja, az óceán fenekén lévő hidrotermikus repedésekből szivárgó folyadék hőmérséklete pedig a 398 Celsius-fokot is túllépheti, áll a National Geographic közleményében.

Geotermikus medence Yellowstone Nemzeti Park Fotó Pixabay

A Discover Magazin közlése szerint a Föld magjának hőmérséklete nagyjából 11 ezer fok körül lehet, ám meglepő módon ennél sokkal közelebb is mértek már sokkal melegebbet. A Genfben található Nagy Hadronütköztető kamráiban ugyanis a 10 billió Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet, amivel valószínűleg nehéz lesz versenybe szállni.

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.