Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
354,28 Ft
Euró
385,17 Ft
Font
450,58 Ft
Bitcoin
71,128 $

Befutottak a német tartományi választások első eredményei, nagy pofont kap a CDU

Megérkeztek a Baden-Württemberg és Rajna-vidék-Pfalz tartományi választások első eredményei, melynek alapján Angela Merkel pártja, a kormányon lévő CDU komoly veszteségeket szenved el.

...svg content...Mainz, 2021. március 14. A szociáldemokrata Malu Dreyer, a négymillió lakosú Raja-vidék-Pfalz miniszterelnöke (b) és férje, Klaus Jensen (k) megérkeznek a szavazóhelyiséghez, hogy leadják voksukat a tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a németországi Mainzban 2021. március 14-én. MTI/AP/DPA/Thomas Frey
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Mint arról mi is beszámoltunk, kiemelt fontosságú a két tartományi választás a német politikai pártok számára, ugyanis ez az utolsó helyi szintű választás a szeptember 26-i szövetségi szavazások előtt. A CDU számára is ez egy nagyon fontos főpróba, a kormánypártot ugyanis az elmúlt időkben egy súlyos korrupciós botrány és a járványkezelés baklövései is visszavetették.

Az eddigi zöldpárti vezetés alatt álló Baden-Württemberg tartományban egyelőre nincs nagy meglepetés abban a tekintetben, hogy a zöldek magabiztos előnyt tudhatnak magukénak, az ARD becslései szerint az eddig összeszámlált szavazatok 32.3 százalékát szerezték meg, 1.6 százalékkal javítva korábbi eredményüket. Soron kívül Újabb megrázó információk láttak napvilágot a halálos verőcei hajóbalesetről

A felmérések beigazolódni látszanak azon a téren, hogy a CDU komoly veszteségeket könyvel el. A kereszténydemokraták az eddig összeszámlált szavazatok 23.5 százalékát kapták, amely 3.5 százalékkal kevesebb az előző választáshoz képest. A harmadik helyért szoros a verseny, egyelőre a szociáldemokrata SPD 11.1 százalékon, a szélsőjobboldali AFD 10.5 százalékon, a vállalkozáspárti FDP pedig 10.7 százalékon áll, őket pedig a baloldali Die Linke követi 3.3 százalékkal.

Angela Merkel pártját azonban igazán Rajna-vidék-Pfalz tartományban éri hidegzuhany, ahol az ARD jelenlegi számításai alapján 5 százalékot vesztettek a támogatásukból. A várakozásoknak megfelelően a tartományban rendkívül népszerű SPD vezet 35.7 százalékkal, míg a CDU eddig a szavazatok 26.8 százalékát gyűjtötte össze.

A harmadik helyen jelenleg az AFD áll 9.6 százalékkal, őket a zöldek (8%), a Freihe Waller (6%), az FPD (5.9%) és a Die Linke (2.4%) követi. A két tartományban tehát az éllovasok terén nincs meglepetés, a CDU veszteségei viszont minden számítás szerint drasztikusak.

Toni Kroos bejelentette a visszavonulását, utolsó meccseire készül

Toni Kroos úgy döntött, nem marad a Real Madrid játékosa, de máshol sem lép már pályára azt követően, hogy véget ér a közelgő Európa-bajnokság.