Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,95 Ft
Euró
390,85 Ft
Font
457,72 Ft
Bitcoin
60,459 $

Megmutatja foga fehérét a harmadik hullám, már nagyon brutálisak az adatok Magyarországon

Mint arról mi is beszámoltunk a hivatalos koronavírus-nyilvántartás közleménye alapján, az elmúlt 24 óra folyamán 8863 honfitársunknak lett pozitív a koronavírus-tesztje, és 162 magyar vesztette életét.

Balatonkeresztúr, 2021. március 12. Kónya Gábor, Balatonmáriafürdő Önkormányzatának háziorvosa beoltani készül egy idős nőt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinával az önkormányzat balatonkeresztúri rendelőjében 2021. március 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Elszabadult a koronavírus-járvány harmadik hulláma hazánkban, ez a folyamatosan megdőlő fertőzöttségi rekordokon is látszik. Nagyon közelítünk a rémálomszerű forgatókönyvnek tekinthető napi tízezer fertőzötthöz, a különböző mutánsok révén óriási ütemben növekszik a betegek száma.

A járvány kitörése óta 516 490 fertőzöttet találtak hazánkban, vagyis regisztráltan a lakosság 5 százaléka már elkapta a fertőzést. Számos szakértő utalt már rá ugyanakkor, hogy ez a szám a valóságban lényegesen magasabb lehet a tünetmentes esetek miatt, mert esetükben nem szoktak rendre tesztet végezni. Soron kívül Szentkirályi Alexandra megegyezett Lázár Jánossal a BKK-s dolgozói jegyekről

Az elmúlt 24 óra egyik legérdekesebb adata mutatja meg a harmadik hullám súlyosságát: több mint 42 ezer tesztet végeztek hazánkban az elmúlt napon, ebből lett 8863 pozitív, melynek alapján kiszámítható, hogy 20.94 százalék a pozitivitási arány – minden ötödik magyar teszt pozitív lett.

A harmadik hullám igazán a kórházi számokban kezdte mutatni a foga fehérét, sem az első, sem a második hullám során nem kezeltek ennyi embert kórházban koronavírus-fertőzése miatt, se nem kellett gépi lélegeztetésben részesíteni.

A legfrissebb adatok szerint 8764 koronavírus-fertőzöttet ápolnak kórházban, amely az elmúlt 24 órához képest 133 fős csökkenést mutat – ez természetesen lehet gyógyulás, rosszabb esetben elhalálozás miatt.

A legszomorúbb adat jelenleg, hogy már 1005 darab lélegeztetőgépet kellett működésbe hozni beteg honfitársainknak. Az elmúlt 24 óra folyamán 16 fővel nőtt a gépi lélegeztetésre szorulók száma, így kerültünk ezer fölé, amely bőven meghaladja a járvány második hulláma legsötétebb napjainak a számait is.

A napi halálozási adatok továbbra is nagyon magasak, ismételten elvesztettünk 162 honfitársunkat, amellyel 16 952-re nőtt a járvány halálos áldozatainak a száma. Ezen a téren még nem értünk el a mélypontra, a járvány második hulláma idején ugyanis volt olyan nap, amikor közel kétszázan életüket vesztették.

A halálos áldozatok terén a 25. vagyunk globális viszonylatban, vannak országok, ahol a jóval több fertőzött ellenére kevesebben hunytak el, mint Portugália, Hollandia, Irak, Pakisztán, Svédország, Fülöp-szigetek, Svájc vagy Izrael. Európában csak Bulgáriában és Bosznia-Hercegovinában hunynak el többen azok közül, akiknek pozitív lett a tesztje.

Magyarország – egyébként átfogóan Európa is – a legrosszabbul a 100 ezer lakosra levetített halálos áldozatok terén teljesít, ez a ráta hazánkban 170.21, amellyel világviszonylatban a hetedik helyen vagyunk. Ennél már csak San Marinóban (227.91), Csehországban (215.19), Belgiumban (196.09), Szlovéniában (189.90), az Egyesült Királyságban (188.87) és Montenegróban (179.48) magasabb ez a mutató.

A helyzet a kórházakban drámai, és Orbán Viktor miniszterelnök a vasárnapi rádióinterjújában úgy fogalmazott, a legnehezebb hét még csak most következik. A magyar egészségügyi ellátórendszer igazi próbatételre kerül, a védekezés most a legfontosabb.

A borús járványhelyzet ellenére egy jó hír van, a magyar oltási terv kontinentális viszonylatban meglehetősen jól halad. A legújabb adatok szerint körülbelül 26 ezer magyar kapott védőoltást, amellyel már 1 319 266 főre emelkedett azok száma, akik már legalább az első dózist megkapták, és 392 703 főre azok száma, akiket már teljesen immunizáltak.