Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
62,584 $

Nyilvánosak a szerződések, háromszor annyi vakcina érkezik Kínából, mint Oroszországból

Ahogyan azt délelőtt megígérte, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter délután feltöltötte Facebookra mind a Szputnyik V, mind a Sinopharm-vakcina vásárlásáról kötött szerződéseket.

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinái az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet oltópontján 2021. március 6-án. MTI/Rosta Tibor
Belföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Gulyás Gergely a ma délelőtti Kormányinfón beszélt arról, hogy nyilvánosságra fogják hozni azokat a szerződéseket, amelyeket a kínai és az orosz vakcinák vásárlásáról kötöttek és ezek az iratok fel is kerültek a miniszter Facebook-oldalára délután.

Ez alapján kiderült, hogy június 15-ig 3,5 millió vakcina leszállításáról egyezett meg a kormány a Sinopharmmal – ebből pont ma futott be egy nagyobb szállítmány – előtte havonta 500 ezer adag legyártását vállalták. Soron kívül Szentkirályi Alexandra a Szomszédok legendájával, Vágási Ferivel üzent Karácsonynak

Az is kiderült belőle, hogy adagonként 30 euró, plusz öt százalék áfa a Sinopharm oltóanyagának az ára, azaz összesen 150 millió euró, azaz kb. 53 milliárd forint, ennek az első részletének, 66 millió eurónak a befizetési határideje január vége volt, míg a maradék 84 milliót március 31-ig kell elküldenünk.

Az orosz Human Vaccine nevű vállalattal még decemberben állapodtunk meg először háromezer adag vásárlásáról, majd ezt követően további egymillióról, ez a szerződés január 22-től érvényes.

Ettől számított 30 napon belül kellett, hogy megkapjunk 200000, 60 napon belül pedig újabb 500000 adagnyi vakcinát, majd április végéig kell érkeznie még 300000-nek. A Szputnyik V az olcsóbb a két oltóanyag közül, egy adag 19,90 dollárba kerül, így összesen kb. hétmilliárd forintot költünk rájuk a kezdeti háromezret nem számítva.