Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,64 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
454,93 Ft
Bitcoin
59,038 $

Kábítószer-kereskedelemmel vádolják a latin-amerikai elnököt

Kulcsfontosságú tárgyalás vette kezdetét a hétfő nap folyamán New Yorkban, amelyben a latin-amerikai Honduras legnagyobb tisztviselői, köztük Juan Orlando Hernandez elnök is érintettek.

Panamaváros, 2020. június 17. 2019. június 30-án Panamavárosban készített kép Juan Orlando Hernandez hondurasi elnökrõl és feleségérõl, Ana Garcia Cariasról. A hondurasi elnöki hivatal 2020. június 125-én közölte, hogy Hernandez államfõnek és feleségének is pozitív lett a koronavírus-tesztje. MTI/EPA/EFE/Rodrigo Sura
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

A történet az 50 éves Geovanny Fuentes Ramirez tavalyi letartóztatásával kezdődött, a hondurasi férfi ugyanis kokaint próbált kicsempészni Miamiból, ám lebukott. Végül eljárásba fogták, de nem találták bűnösnek kábítószer-csempészés és fegyverbirtoklás vádjában.

A Funetes Ramirez ügyével kapcsolatos vádiratban azonban gyakran megtalálhatók voltak utalások egy nagyon ismert névre, bizonyos Juan Orlando Hernandezre, Honduras elnökére. A neve megtalálható volt Tony Hernandez, az elnök testvérének vádiratában is, akit még 2019 októberében találtak bűnösnek kábítószer-kereskedelem és ezzel összefüggő fegyverbirtoklás vádjában. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Akkor az amerikai ügyészek állították, Hernandez több millió dollárnyi kenőpénzt fogadott el a kábítószer-csempészektől, ám az elnök ezen vádakat hevesen tagadta – írja az Al Jazeera. Akkor azzal védekezett, hogy éppen gyilkosok vádolják őt korrupcióval, aminek semmi alapja nincs.

Fuentes Ramirez vádiratából viszont az derült ki az amerikai ügyészek számára, hogy Hernandez a hondurasi katonaságot és rendvédelmi szerveket biztosította a kábítószer-kereskedők védelme érdekében. Az USA számára ez azért kínos, mert Obama és Trump kormányának is egyik legfőbb latin-amerikai szövetségese volt a hondurasi elnök.

Mint az Al Jazeera is megjegyzi, nem csak a diplomáciai kapcsolatok terén okozhat bonyodalmat Hernandez büntetőeljárása, hanem Biden egyik fő projektjében is, amelynek keretében négy milliárd dollárt fektetne Közép-Amerikába a menekültválság kezelése céljából.

A február folyamán demokrata szenátorok még egy jogszabályjavaslatot is előterjesztettek, melynek keretében szankciókat vetnének ki Hernandezre és Hondurasra, többek között a pénzügyi támogatás csökkentése és a lőszereladása korlátozása formájában.

Hernandez ellen már szinte hivatalba lépése óta folyamatosak az ehhez hasonló vádak, amerikai ügyészek már 2013-ban is eljárást indítottak ellene kábítószer-kereskedelem és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt, amelyeket egyébként szintén tagadott akkor.

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.