Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,53 Ft
Euró
390,80 Ft
Font
457,94 Ft
Bitcoin
63,849 $

Óriási győzelmet arattak a demokraták, elfogadták a Szenátusban a segélycsomagot: mutatjuk a részleteket

Nagyon szűk többséggel, de végül 50-49 arányban elfogadták a demokraták javaslatát az amerikai Szenátusban az 1.9 trillió dollár értékű „COVID-19 Segélycsomagra” vonatkozóan.

Washington, 2021. február 24. Steny Hoyer, a képviselőházi demokrata többség vezetője, Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus frakciójának vezetője, Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke, Chuck Schumer, a szenátus többségi demokrata frakciójának vezetője és Mitch McConnell, a szenátusban kisebbségben lévő republikánusok vezetője (b-j) a kongresszus tagjainak társaságában a koronavírus-járvány 514 ezer amerikai halálos áldozatának tiszteletére tartott megemlékezésen a törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt 2021. február 23-án. MTI/EPA/Michael Reynolds
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Hosszú éjszakája volt a Szenátus tagjainak, ám hosszú heteken át tartó viták után végül sikerült keresztülvinni a demokraták javaslatát a Kongresszus felső házán, mely egy óriási győzelemnek tekinthető Joe Bidennek és szövetségeseinek. Végül egy republikánus sem szavazta meg a javaslatot, indokolatlanul nagy összegűnek találták.

„A nemzet már túl régóta szenved. Minden, ami a segélycsomagban szerepel, ezt a szenvedést hivatott enyhíteni, és a leginkább kiszolgáltatottak életfeltételeit kívánja biztosítani” – mondta Joe Biden a javaslat elfogadását követően. Soron kívül Ezek az újítások jöhetnek az iOS 18-cal

A csomagban többek között egy 1400 dollár értékű készpénz-transzfer szerepel a legtöbb amerikai számára, akinek azonnali szüksége van pénzre. Ezen felül kiterjesztették a munkanélküli segélyekre való jogosultság időtartalmát, valamint adókedvezményeket biztosítottak a legszegényebb amerikaiaknak, a gyermekes családoknak és egészségbiztosítási csomagok vásárlóinak.

Az újonnan elfogadott csomagban ezen felül forrásokat is elkülönítettek az arra rászoruló államok és városok, oktatási intézmények számára, valamint a koronavírus-vakcinák és a koronavírus-tesztek biztosítására. A csomag elfogadásával immáron 4 trillió dollárt szavazott meg a Kongresszus a járvány kitörése óta.

A szombati szavazás kulcsfontosságú volt a demokraták számára, akiknek egyhangúlag kellett elfogadni a javaslatot. Ez azért volt fontos, mert a republikánusok részéről egyhangú elutasításra lehetett számítani, amely egy 50-50 szavazatos felállást eredményezett volna, ezt a döntésképtelenséget azonban Kamala Harris alelnök szavazata oldotta volna fel a demokraták javára.

A Szenátus elé terjesztett csomagról szóló szavazást egyébként folyamatosan csúsztatni kellett, mert a demokraták nemegyszer utolsó pillanatos változtatásokat eszközöltek, hogy a párton belül versengő progresszív és mérsékelt szárny követeléseit folyamatosan kielégítsék.

A republikánusok természetesen hevesen ellenezték a segélycsomag egyes részeit, a Szenátus republikánus vezetője, Mitch McConnell például úgy fogalmazott, hogy a Szenátus még ilyen „rendszertelenül” sosem költött el 2 trillió dollárt. „Nem a járvány megkönnyítése volt a prioritásuk, hanem a kívánságlistájuk megvalósítása” – tette hozzá.

Fontos lépés volt a javaslat szenátusbeli elfogadása, amely most a szintén demokrata vezetés alatt álló Képviselőház elé fog kerülni. A demokratáknak itt 10 szavazatnyi többségük van, ám a javaslat egyes részei a párt progresszív szárnyának továbbra sem megfelelőek, így Nancy Pelosi házelnöknek nem lesz egyszerű dolga.

Chuck Schumer, a Szenátus többségi demokrata vezetője kijelentette, el kell fogadni a javaslatot, és jelezte, a Szenátusban eszközölt változásokról már beszélt Pelosival. „Ez nem olyan javaslat, ami mindenkinek tetszeni fog, olyan javaslat nem létezik” – tette hozzá.

Mit tartalmaz a csomag?

Az AP hírügynökség összeszedte, hogy egészen pontosan mit tartalmaz a demokraták által előterjesztett segélycsomag, melynek általános intézkedéseiről fentebb írtunk.

Először is kiterjesztették a szövetségi kormány munkanélküli segélyprogramját egészen szeptember 6-ig, melynek összege hetente 300 dollár, de a munkájukat elvesztő amerikaiaknak ugyanúgy járni fog az a segélyezés is, amit a lakóhelye szerint állam biztosít.

A segélycsomag szerint az évi 150 ezer dollárnál kevesebbet kereső családok számára 10 200 dollárig adómentes lesz a munkanélküli segély, és kiterjesztik a COBRA nevű egészségbiztosítási programot is, melynek értelmében a korábbi munkáltató egészségügyi programjában maradhat az érintett.

A csomag központjában a közvetlenül az amerikaiak kezébe juttatott 1400 dollár szerepel, mely egyénenként kerül kiosztásra. Amennyiben házaspárok együtt jelentik meg igényüket, akkor 2800 dollárt kapnak, valamint gyermekenként plusz 1400 dollárt. Ez azoknak jár, akik évi 75 ezer dollárnál kevesebbet keresnek, vagy azon házaspároknak, akik évi 150 ezer dollárnál kevesebbet.

Ez a közvetlenül kézhez juttatott összeg a 80 ezer dollárnál többet kereső egyének, vagy 160 ezer dollárnál többet kereső házaspárok esetében jelentősen csökkent, de így is az amerikaiak többsége megkapja a csekket, mivel az amerikai átlagkereset az évente 68 ezer dollár körül van.

A csomag elkülönített összesen 350 milliárd dollárt az állami, városi és települési önkormányzatok számára, amellyel a 2024-ig felmerült, a járvánnyal összefüggő költségeiket fedeznék. A jogszabály előírja, hogy a kisebb államoknak legalább akkora összeget kell kapniuk, mint a tavaly márciusban elfogadott segélycsomag szerint.

A segélycsomag kritikusai ezt a pontot kritizálták az egyik leghevesebben, vélekedésük szerint ugyanis túl általánosan osztja ki a hatalmas mennyiségű pénzt, holott a járvány gazdasági hatása mindenhol eltérő. A republikánusok szerint felesleges költéseket tartalmaz, és nem megfelelően célzott az intézkedés.

A jogszabályban elkülönítették 130 milliárd dollárt az óvodák, általános- és középiskolák számára is, amelyet elsősorban az osztálytermek átalakítására kell fordítani, csökkenteni kell az osztályok méretét, hogy a távolságtartási szabályoknak megfeleljen. Ezen felül az összeget megfelelő szellőztetési rendszer kialakítására, védőfelszerelés vásárlására és nyári iskolákhoz szükséges személyzet biztosítására kell fordítani.

Az egyetemek és főiskolák szintén kaptak 40 milliárd dollárt, amelyekkel az oktatási intézmények járvánnyal összefüggő kiadásait kell fedezni, valamint kell adni belőle a hallgatóknak is, hogy az alapvető élelmiszereket, a lakhatást és a számítógépes felszerelést biztosítani tudják.

25 milliárd dolláros keretet különítenek a vállalkozások, különösen az éttermek és bárok számára, amelyeket különösen falhoz vágott a járvány. Itt annyi kitétel van, hogy cégenként 10 millió dollárt lehet igénybe venni, ezen belül egy fizikai helyszín maximum 5 millió dollárt kaphat, amelyet fizetésre, bérleti díjra, közüzemi számlákra és egyéb működési költségekre kell fordítani.

Egy másik 46 milliárd dolláros tételt különítenek el a szövetségi, állami és települési szintű koronavírus-tesztelési programok minél nagyobb fokú kiterjesztésére, és a kontaktkutatási kapacitás bővítésére. Ezen összegeket új laboratóriumok és mobil tesztközpontok felállítására is lehet fordítani, valamint további 14 milliárd dollárt különítettek el a vakcinák szétosztásának meggyorsítása érdekében.

30 milliárd dollárt különítettek el a szegényebb családok és a munkanélküliek számára, akiknek a lakhatás biztosítása és a közüzemi számlák befizetése mindennapos gondot jelent. Az összeggel ezen problémákat oldanák meg, valamint külön 10 milliárd dollárt biztosítanak azok számára, akik a jelzálogukat nem tudják a járvány miatt fizetni.

A törvényben rendkívül jelentős szerepet kapnak az adókedvezmények a szegény háztartások számára, melyek fontos adójogi változásokat is jelentenek. Az elfogadott javaslat értelmében:

  • Alapjáraton a családok gyermekenként 2000 dollár adókedvezményt kapnak
  • Ha 6-17 év közötti gyermek van a családban, akkor az adókedvezmény összege 3000 dollár
  • A hat év alatti gyermekek esetében pedig 3600 dollár az összeg

A jogszabályban azt is meghatározzák, hogy amennyiben a családok hitelre szorulnak, a teljes összeget megkapják, függetlenül attól, mekkora a bevételük. Ezt is hevesen kritizálták a republikánusok arra hivatkozva, hogy ez csak eltántorítja az érintetteket attól, hogy munkát keressenek.

A Columbia Egyetem Szegénységi és Társadalompolitikai Központja úgy fogalmazott, a jogszabály segítségével sikerülhet a közeljövőben felére csökkenteni azon gyermekek számát, akik szegénységben élnek.