Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
355,11 Ft
Euró
396,76 Ft
Font
475,11 Ft
Bitcoin
65,647 $

Tetemes pénzt akart kivenni amerikai számlájáról a mianmari katonaság, az USA sikeresen blokkolta

Legalább egymilliárd dollárt akart kivenni a mianmari hadsereg a New York-i Jegybankban vezetett számlájáról néhány nappal a puccs elvégzését követően, az Egyesült Államoknak azonban sikerült időben befagyasztani a tranzakciót.

...svg content...Rangun, 2021. március 5. A katonai hatalomátvétel ellen tiltakozók Min Aung Hlaingnak, a hadsereg főparancsnokának áthúzott fotóin taposnak Rangunban 2021. március 5-én. A férfi két társával együtt március 2-án vesztette életét a biztonsági erőkkel zajló összecsapásokban. A február 1-jei puccs óta országszerte zajló tüntetéseknek már legalább 50 halálos áldozata van Mianmarban. MTI/EPA/Nyein Chan Naing
Külföld
Author image

Nagy Noel

Szerkesztő

Három amerikai forrásra támaszkodva a Reuters arról számolt be, hogy a Mianmari Központi Bank február 4-én kezdeményezte a tranzakciót, ám a Jegybank sikeresen tudta ezt blokkolni. Amerikai tisztviselő ezt követően halogatni kezdték a tranzakció jóváhagyását, amelyet egészen addig sikerült, míg Joe Biden rendeletben ki nem hirdette az átutalás határozatlan idejű tiltását.

Ez a kísérlet nagyon röviddel azt követően történt, hogy a hadsereg letartóztatta a Központi Bank addigi reformista vezetőjét, és egy új vezetőt tett a szervezet élére. A mianmari hadsereg vélhetően azért akarta a tranzakciót mihamarabb elvégezni, hogy kevésbé sújtsák őket a nemzetközi szankciók, amiket a puccs miatt vetettek ki. Soron kívül A jövő héten indul az új ügyeleti rendszer a fővárosban – minden tudnivaló egy helyen

Több országhoz hasonlóan Mianmar is a New York-i Jegybank vagyonkezelőjénél tárolja a saját maga tartalékait, elsősorban a dollártartalékokat, sokszor fedezetként. A hadsereg megkísérelte a bankszámla teljes kiürítését, ám ezt sikerült az amerikai pénzintézetnek időben megakadályoznia a források szerint.

Érdekesség, hogy nem a puccs miatt meghozott mechanizmusok következtében sikerült megakadályozni a tranzakció létrejöttét. A nemzetközi Pénzügyi Akció Munkacsoport (FATF) ugyanis még a tavalyi év során helyezte ugyanis „szürkelistára” Mianmart, elsősorban pénzmosással kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

A szürkelistán számos olyan ország szerepel, amelyek esetében felmerül a gyanúja, hogy esetleg kábítószer vagy egyéb illegális árucikkek kereskedelméből befolyt pénzeket próbálnak átmosni bankokon keresztül. Mianmar is erre a listára került fel, amely végül segített a jegybanknak a tranzakció megakadályozásában.

Joe Biden még február 10-én jelentette be a helyzetet megoldó elnöki rendeletet, melynek segítségével sikerül megakadályozni, hogy a puccsot végrehajtó tábornokok és katonai vezetők hozzá tudjanak férni a pénzhez. A jogszabályban azt is elrendelte, hogy minden, a mianmari hadsereghez tartozó vagyontárgyat le kell foglalni.

A mianmari hadsereg még február 1-jén vette át puccsal a hatalmat arra hivatkozva, hogy választási csalás történt a novemberi választások során. Azóta napi szintűek a tüntetések, melynek már legalább 54 halálos áldozata van, és több mint 1700 embert letartóztattak, köztük újságírókat is.