Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
364,78 Ft
Euró
390,31 Ft
Font
456,30 Ft
Bitcoin
61,327 $

Mutatjuk az újonnan bevezetett korlátozások részleteit

Hivatalosan is megjelent „A Kormány 104/2021. (III. 5) Korm. rendelete a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról” szóló kormányrendelet, amely tartalmazza a Gulyás Gergely által bejelentett legújabb szigorítások részleteit.

Nyíregyháza, 2021. január 31. A nyíregyházi Dózsa György utca a kijárási korlátozás idején, 2021. január 31-én este. A kormány március 1-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány második hulláma miatt hozott védelmi intézkedéseket, közte az este 8 és hajnali 5 óra közötti kijárási tilalomra vonatkozót is. A tiltás november 11. óta van érvényben az országban, amely alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni. MTI/Balázs Attila
Belföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Az új korlátozásokkal kisebb-nagyobb eltérésekkel a tavalyi márciusi, első hullám idején tapasztalt helyzet tér vissza. A rendelet értelmében minden közterületen és nyilvános helyen kötelező a maszkviselés, és törekedni kell arra, hogy a más emberekkel való érintkezést a lehető legkisebb mértékűre szorítsuk.

A maszkviselés jellegében nincs különösebb változás, vagyis nem került előírásra kötelező jellegű maszktípus, mint Szlovákia esetében az FFP2. Itthon orvosi maszk, munkavédelmi maszk, illetve textil vagy más anyagból készült maszkokat kell olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat is folyamatosan elfedje. Felmentést kapnak ez alól a hat éven aluli gyermekek és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, valamint autizmussal élők. Soron kívül Országszerte akadozott a Vodafone és a Digi szolgáltatása is kedden

A maszkviselés terén annyi a változás, hogy eddig központi szinten nem írták elő a közterületeken vagy nyilvános helyeken való kötelező kötelező maszkviselést, az önkormányzati szintre volt bízva, hogyan szabályozzák az egyes települések. Ez nem különösebb szigorítás, mivel a települések nagy részén elő volt írva eddig is a maszkviselés.

A sporttevékenységeket ez ismételten nem érinti, egyéni sporttevékenység végzése során nem kötelező a maszkviselés. A szabadtéri sporttevékenységek továbbra is gyakorolhatók, azonban csak az egy háztartásban élőkkel, valamint lehetőség szerint a többiektől legalább másfél méteres távolság betartásával.

Az egyik legnagyobb érdeklődést keltő bejelentés kétség kívül a boltok bezárása volt, melynek részleteit a legtöbben már tűkön ülve várták. A rendelet most részletezte, melyik üzletek „úszták meg” a zárást, és az alábbi helyeken engedélyezett a tartózkodás:

  • napi fogyasztási cikket értékesítő élelmiszerüzletben,
  • a napi fogyasztási cikket értékesítő egyéb (így különösen illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut és higiéniai papírterméket árusító) üzletben,
  • a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (így különösen a járművet, a gépet, az alkatrészt, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben), ide nem értve a főtevékenységként szórakoztató és háztartási elektronikai eszközöket forgalmazó üzletet,
  • az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletben
  • a mezőgazdasági üzletben, ideértve a műtrágyát értékesítő üzletet és a vágóhidat
  • a kertészeti árudában, a faiskolában,
  • a piacon, a helyi termelői piacon, az ott található, a (3) bekezdés alapján kötelezően bezárt üzletek kivételével,
  • a gyógyszert, a gyógyászati segédeszközt, az optikai és látszerészeti eszközöket forgalmazó üzletben, az állatgyógyszertárban,
  • az üzemanyagtöltő állomáson,
  • a nemzeti dohányboltban és
  • az újságosnál.

A rendeletben kifejtették, hogy március 8-án a virágüzletek nyitva maradhatnak, valamint az elvitelre történő élelmiszervásárlás is engedett. A sokat vitatott kaszinók, melyek eddig nyitva tarthattak a többi vendéglátóegység elkaszálása ellenére, viszont be fognak zárni a módosított korlátozások értelmében.

A rendelet kitér a szolgáltatásokra is, amelyek kapcsán Gulyás szintén elmondta, hogy a magánegészségügyön kívül valamennyinek szünetelnie kell. A rendelet azonban taxatív felsorolást tartalmaz a kivételekről, melyek a következők:

  • a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény 1. § (2) bekezdés a) pontja szerinti szolgáltatás (pénzügyi szolgáltatások),
  • a közlekedési és a szállítási szolgáltatás,
  • a magánegészségügyi szolgáltatás, ideértve a szemüvegkészítést,
  • a szociális szolgáltatás,
  • a postai, a csomagküldő és a házhozszállítási szolgáltatás,
  • a totózó és lottózó szolgáltatás,
  • a járműszerviz szolgáltatás, a mezőgazdasági és iparigép-szerviz szolgáltatás, a háztartásigép-szerviz szolgáltatás, az épületgépészeti szolgáltatás,
  • az informatikai, a kommunikációseszköz-javítási szolgáltatás,
  • a temetkezési szolgáltatás,
  • az állategészségügyi szolgáltatás,
  • az állat-, növényegészségügyi, élelmiszer-vizsgálati laboratóriumi szolgáltatás,
  • az élelmiszer-feldolgozási szolgáltatás,
  • a közétkeztetési szolgáltatás,
  • az állattenyésztési szolgáltatás,
  • az ügyvédi szolgáltatás,
  • a biztonsági szolgáltatás,
  • az épületüzemeltetési és irodai szolgáltatás,
  • a járműkölcsönzési és a gépkölcsönzési szolgáltatás és
  • a mosási és tisztítási szolgáltatáscéljára szolgáló helyiség vagy helyszín.

Végső soron tehát nagyon sok szolgáltatás megúszta, továbbra is tehetünk lottót, mehetünk ügyvédhez, szereltethetjük meg az autónkat, adhatunk fel csomagot a postán, vihetjük el kiskedvencünket az állatorvoshoz és még az öltönyünket is elvihetjük tisztítatni.

A korábbi bejelentésnek megfelelően bezárják az óvodákat és az általános iskolákat is, utóbbi digitális oktatásra tér át az intézmények kollégiumai döntése szerint. A kormányrendeletben azonban belengették, hogy a végrehajtásról a szakképzésért felelős miniszter határozatban fog rendelkezni.

Felnőttképzésre is kitérnek a rendeletben, melyet szintén át kell állítani digitális vagy elektronikus távoktatásra, még abban az esetben is, ha a különböző szerződések vagy képzési program ezt nem teszi lehetővé. Felnőttképzésben vizsga a rendelet értelmében nem szervezhető, az eddig meghirdetett vizsgákat el kell halasztani.

A közigazgatásban foglalkoztatottakat átállítják home office munkavégzésre, ám itt is vannak kivételek, ugyanis elrendelhető az irodai munkavégzés a járvány elleni védekezésben résztvevők, valamint azok esetében, akiknek az elvégzendő munka jellege lakó-, illetve tartózkodási helyükön történő munkavégzést nem teszi lehetővé.

A szankciók tekintetében a tulajdonosok felelnek a szabályok betartásáért, akik viszont ezt elmulasztják, azok 100 ezer és 1 millió forint közötti pénzbüntetéssel, és akár egy évig tartó bezárással is szembesülhetnek. Mint írják, a szankciók akár együttesen is alkalmazhatók, akkor mentesülnek, ha a vezetőnek vagy az üzemeltetőnek sikerül bizonyítani, hogy minden tőlük telhetőt megtettek a helyzet felszámolása érdekében, például távozásra szólították fel.

A rendelet időbeli hatályát tekintve március 8. és március 22. között lesz hatályos, amely alól az iskolák képeznek kivételt, mert esetükben április 7. a hatályvesztés. A kormány a járványhelyzetre tekintettel meghosszabbíthatja a rendelet időbeli hatályát, ez még a jövő zenéje.

Nagy Márton az üzemanyagár-csökkenésről: megértette mindenki, mit szeretne a kormány

A nemzetgazdasági miniszter szerint nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az üzemanyagárak visszakerüljenek a referenciaszinthez. Egyúttal megfontolandónak tartja, hogy a régiós átlagár helyett csak a szomszédos országokat vegyék alapul.