Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,77 Ft
Euró
386,99 Ft
Font
451,81 Ft
Bitcoin
66,154 $

Több energiát fogyaszt a bitcoin bányászata, mint egy egész ország

Nem csak a bitcoin értéke szállt el teljesen tavaly, hanem az energia mennyisége is, amit felhasznál.

Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A kriptovaluta értéke ma közel 40 ezer euróval egyenlő, ám a bányászatához szükséges energia szintén óriási emelkedésnek indult. A Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index szerint a bitcoin által felhasznált áram megegyezik Argentina éves ökológiai lábnyomával, írja a The Guardian

A Cambridge-i Egyetem kutatói által létrehozott eszköz annak mérésére szolgál, hogy a bányászatként ismert tevékenység, melynek során egy számítógép algoritmusok elvégzésével komplex egyenletek sorozatát oldja meg, mennyi energiát használ fel.  Soron kívül Gigantikus légtisztító lehet az emberiség ütőkártyája a klímaváltozás elleni küzdelemben

A bitcoin korai történelmében egy átlagos számítógép elegendő volt a kriptovaluta “előállításához” – azonban ahogy az eredeti megálmodója (vagy megálmodói, tulajdonképpen nem lehet tudni) megalkotta a “bányászatot”, ez már nem ilyen egyszerű. Mivel véges számú bitcoin bányászatára van csak lehetőség (21 millió), ezért a számítógép által megoldott egyenleteknek egyre nehezebbé kell válniuk.

Már 18.5 millió bitcoin kibányászásán vagyunk túl, így az átlagos számítógép nem elég ahhoz, hogy a folyamatban részt vegyen, sőt, speciális komputerekre van szükség, és természetesen ezekhez rengeteg energiára.

Benjamin Jones, a New Mexikói Egyetem professzora elmondta, hogy a bitcoin bányászata több elektromos áram felhasználásával járt eddig, mint például egész Írország fogyasztása. Környezetvédelmi szakértők szerint éppen ezért aggodalomra adhat okot a kriptovaluta előállítása, hiszen a bányászok olyan helyeken végzik a tevékenységet, ahol a legolcsóbb az energia, ezalatt pedig elsősorban a kőszénre gondolnak.

A Cambridge-i Egyetem szerint Kína a vezető ország a bitcoin bányászat tekintetében, mely ugyan lassan halad a megújuló energiaforrások irányába, elektromosságának kétharmada a kőszénhez köthető. A egyetem Alternatív Pénzügyi Központjának becslése szerint a bitcoin éves energiafogyasztása 115 terrawattóra (TWh), ráadásul egyetlen tranzakciójának ökológiai lábnyoma felér 680 ezer Visa-tranzakcióval és 51.210 óra YouTube-nézéssel.

A bitcoin-pártiak azonban úgy tűnik, nem hatódnak meg különösebben az elképesztő környezetvédelmi károktól, amely a kriptovaluta előállításához szükséges. 

A számítógépek és a telefonok ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint az írógépeké és távíróké. Néha egy technológia olyannyira forradalmi és fontos az emberiség számára, hogy a társadalom kompromisszumot köt

– írja Tyler Winklevoss befektető a Twitteren.

Az ethereum alkotói, mely a második legnépszerűbb kriptovaluta, ígéretet tettek arra, hogy a bányászathoz szükséges algoritmusokat környezetbarátabbá teszik. A fejlesztőik azon dolgoznak, hogy a rendszert megváltoztatva a bányászatot végzők véletlenszerűen legyenek kiválasztva egy-egy tranzakcióhoz, ez pedig garantálná az alacsonyabb mennyiségű energiafogyasztást.

Ez persze azon nem változtat, hogy a bankok és gigavállalatok befektetéseivel a bitcoin negatív környezeti hatásai valószínűleg tovább növekszenek majd.