Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,49 Ft
Euró
389,49 Ft
Font
455,42 Ft
Bitcoin
57,696 $

50 év múlva egymilliárd ember élhet elviselhetetlen, szaharai hőségben

A legújabb előrejelzések alapján a klímaváltozás gyökeresen megváltoztathatja bolygónk éghajlatát, melynek következtében sokkal több ember fog kietlen körülmények között élni.

Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A környezeti tényezők változása alapvetően egy természetes folyamat, amelyet a glaciális és interglaciális érák, vagyis a jégkorszakok közötti időszakok határoznak meg. Semmi meglepő nem lenne abban, ha mondjuk tízezer év múlva pár Celsius-fokkal megemelkedne az átlaghőmérséklet a Földünkön, viszont az emberi szén-dioxid kibocsátás hatására mindez sokkal hamarabb végbe mehet.

A hollandiai Wageningen University kutatócsapata Marten Scheffer professzorral az élen a klímaváltozást egy más szemszögből kezdte el vizsgálni. Az eddig használatos modellek helyett azt nézték meg, hogy a növekedő hőmérséklet milyen módon befolyásolhatja majd az emberi életet. Soron kívül Ösztöndíjjal jutott be a Harvardra egy budapesti gimnázium tanulója

A világ populációjának többsége olyan helyeken él, ahol az éves átlaghőmérséklet 6 és 28 Celsius-fok közé esik – ez már 6 ezer éve nem változott.

A 21. század végére a globális átlaghőmérsékletek 3 Celsius-fokkal emelkedni fognak majd. Fontos hozzátenni, hogy ez csak a középérték, ami azt jelenti, egyes régiókban akár 7,5 Celsius-fokkal is forróbbak lehetnek a napok a maihoz képest.

A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban tették közzé a kutatók a tanulmányukat, amelyben arról tudósítottak, hogy a Föld lakosságának egyharmada a mai szaharai körülményekhez hasonló forróságban lesz kénytelen élni 50 év múlva a legrosszabb forgatókönyv szerint.

A legjobb verzió alapján, amely során 3 Celsius-fokos emelkedéssel számolnak, 1,2 milliárd ember élhet majd a megszokott éghajlaton kívül, az évi átlaghőmérséklet pedig 29 Celsius-fokig kúszhat.

A legérzékenyebben érintett országok közét tartozhat India, Nigéria, Pakisztán, Indonézia, Szudán, Niger, Fülöp-szigetek, Banglades, Burkina Faso és Thaiföld.

A forróságot némileg enyhíthetik a modern technológia eszközei, például a légkondicionálók. Ennek a hatékonyságát gyakorlatban is láthattuk, amikor korábban élhetetlen helyeknek vélt sivatagokat is sikerült benépesíteni Szaúd-Arábiában vagy az Egyesült Arab Emirátusokban.

A klímaberendezések azonban luxuscikkeknek számítanak olyan országokban, ahol az embereknek sokszor napi egy-két dollárból kell eltartaniuk magukat, nem beszélve arról, hogy a légkondicionáló készülékek hűtő folyamatához temérdek energiára van szükség, ez pedig tovább gyorsíthatja a globális felmelegedést.

A kutatók szerint valószínű, hogy a forróság hatására migráció következhet be a hidegebb térségek irányába. A meleg miatt több állat- és növényfaj is kipusztulhat, ezáltal kevesebb élelemforrás állhat rendelkezésére az ott élő lakosságnak, ami szintén erősítheti a népvándorlás folyamatát.

„Úgy gondolom, érdemes megjegyezni, hogy a 29 Celsius-fok feletti átlaghőmérsékletek élhetetlenné teszik a környezetet. Mozdulni kell vagy alkalmazkodni, utóbbinak viszont megvannak a maga korlátai. Ha van elég pénz és energia, akkor be lehet vetni a légkondicionálást, az élelmet pedig be lehet szállítani valahonnan. Erre azonban többen egyszerűen képtelenek a pénzügyi helyzetük miatt.”

magyarázta Scheffer a The Guardian-nek.

A koronavírus-járvány miatt kialakult lezárásoknak köszönhetően a káros gázkibocsátások és az üvegházhatás a második világháború óta nem látott szintekre estek vissza, a gazdaság újraindítása után azonban ismét drasztikus növekedésre számíthatunk.

Az ENSZ legutóbbi jelentése szerint a 2019-es adatokból kiindulva évente 7,6%-kal kellene csökkenteni a szén-dioxid emissziót ahhoz, hogy a globális felmelegedés a század végéhez közeledve 1,5 Celsius-fokos legyen, ez pedig valljuk be, teljesíthetetlen feladat lesz annak fényében, hogy sokan még a párizsi éghajlatvédelmi egyezményt sem írták alá.

Közben környezetszennyezés terén is lenne min javítanunk:

https://liner.hu/kutatok-most-eloszor-mikromuanyagot-talaltak-az-antarktiszi-oceanban/

Kikapott a PSG a Dortmundtól a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén

A PSG egy nagyon erős Dortmund ellen játszott a Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Adatvédelmi botrányba keveredhet az egyik legismertebb légitársaság

Vizsgálatot indított az ausztrál Qantas légitársaság egy lehetséges adatvédelmi probléma miatt, amely során nyilvánossá válhattak egyes utasok személyes adatai.