Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
363,36 Ft
Euró
388,99 Ft
Font
454,69 Ft
Bitcoin
58,525 $

Robbanás egy izraeli teherhajón, egyre nagyobb a feszültség a Közel-Keleten

Miután éjjel az Egyesült Államok légicsapást mért egy Iránt támogató szír milíciára, pénteken egy izraeli teherhajón történt robbanás, másfél évvel azután, hogy a térségben Irán több hajót is megtámadott.

Külföld

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

Pénteken robbanás rázott meg egy, a Közel-Keletről kihajózó izraeli teherhajót, ez pedig ismét aggályokat vet fel az Egyesült Államok és Irán között növekvő feszültség miatt. Az AP az Egyesült Királyság tengeri kereskedelmi műveleti központjára hivatkozva írja, hogy a személyzet jól van, de a hajónak meg kellett állnia a legközelebbi kikötőben.

2019. nyarán több hasonló eset is történt, ezek elkövetésével Iránt vádolta meg az Egyesült Államok haditengerészete, de ők tagadták, hogy közük lett volna a támadásokhoz. Soron kívül Rendkívüli üzemanyagár-változás került bejelentésre

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden közben péntekre virradóra légicsapásokat rendelt el szír célpontok ellen, melyek egy Irán által támogatott milíciához tartoztak.

Teherán azt szeretné, ha Biden ismét feloldaná azokat a szankciókat, melyeket a 2015-ös nukleáris egyezmény részeként vettek le az országról először, és melyeket Donald Trump pár éve ismét kivetett rájuk. Amíg ez nem történik meg, figyelmen kívül hagyják a szerződést.

Irán emellett Izraelre is dühös, két támadást is ők követtek el az országban szerintük: egy, a natanzi nukleáris létesítményen történt robbanást és Mohszen Fakrizadeh atomtudós meggyilkolását is nekik tulajdonítják.

Bár a teherhajón történt robbanás részletei egyelőre tisztázatlanok, az amerikai haderő tisztviselői az AP-nek elárulták, a hajó mindkét oldalában két lyuk keletkezett, de hogy mi okozta a robbanást, egyelőre nem tudni.