Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,59 Ft
Euró
389,35 Ft
Font
453,65 Ft
Bitcoin
63,135 $

Pentagon jelentés: ellepték a fehér felsőbbrendűség hívei az USA haderejét

Az Amerikai Védelmi Minisztérium jelentése szerint aggasztó mértékű a fehér felsőbbrendűséget hirdetők jelenléte az Egyesült Államok hadseregében, és a Pentagon javaslatokat is tesz a szélsőséges nézeteket vallók azonosítására és aktív szolgálatból történő eltávolítására.

Külföld

Kornis Vivien

Szerkesztő

A CNN birtokába került egy jelentés, melyet az Amerikai Védelmi Minisztérium adott ki az Egyesült Államok katonaságában jelenlévő extrémizmus és fehér felsőbbrendűség jelenségéről. A beszámoló többek között részletesen tartalmazza egy korábbi nemzeti gárdatag esetét, aki egy veszélyes neo-náci csoport tagjaként dicsekedett szélsőséges nézeteiről, míg a katonai szervezet tisztjeként szolgált, és a jelentés azt is taglalja, hogy a szolgálatban lévő katonák hogyan ismerik fel a fehér felsőbbrendűség híveit a fasiszta tetoválásaik és az általuk viselt pólók mintáinak alapján. 

A kongresszus megbízására 2020. októberében elkészült beszámoló ugyan arra a következtetésre jutott, hogy az extrémizmus jelenléte nem széles körben elterjedt nézet az amerikai hadseregben, mégis felhívja a figyelmet arra, hogy a katonai kiképzésben részesülő és hadi tapasztalattal rendelkező szélsőségesek veszélyt jelentenek az Egyesült Államok biztonságára, hiszen olyan képességekkel rendelkeznek, amelyekkel nagyhatású események hatékony kivitelezését tudják végrehajtani.  Soron kívül Négy csecsemőt találtak egy fagyasztóban, mégsem emelnek vádat az anya ellen

Lloyd Austin, a nemrég beiktatott amerikai elnök, Joe Biden védelmi miniszterere az extrémizmus elleni harcot a legfontosabb célkitűzésének nyilvánította a halálos áldozatokkal járó Capitolimban történt zavargásokat követően, mely 27 jelenlegi és egykori hivatásos katona szövetségi szintű letartóztatását és büntetőjogi felelősségre vonását eredményezte.

A legmagasabb rangú katonai tisztviselők soha nem ismerték el, hogy a problémával szemben fel kell lépni, így az a tény, hogy végre ez is megtörtént és valóban történnek erőfeszítések, egészen bátorító hatású – mondta el Heidi Beirich, a Global Project Against Hate and Extremism, vagyis a gyűlölet és extrémizmus ellen harcoló világszervezet társalapítója. 

A Pentagon beszámolója arra is javaslatot tesz, hogy a Védelmi Minisztérium hogyan használhatja eredményesen a kormány forrásait, mint pl. az FBI-t a szélsőséges csoportok azonosítására a toborzás és átvilágítási folyamatok során, és azt is kifejti, hogy ezek a neonáci csoportok hogyan és miért célozzák meg a hadsereget és a már szolgálatot végző katonákat. 

A harci kiképzéssel és taktikai fegyverekkel rendelkező katonákhoz való hozzáférés egyszerre javítja az esélyt a sikerességre és nyújt támogatást az erőszakos támadások hatékony megtervezésére és kivitelezésére – olvasható a jelentésben. 

Annak ellenére, hogy a katonaságban jelenleg tilos a felsőbbrendűséget vagy más szélsőséges ideológiát hirdető magatartás vagy az ehhez kapcsolódó tevékenységekben való részvétel, nincsen arra vonatkozó szabályozás, hogy aki ilyen cselekményt végez, annak el kell hagynia a hadsereget, kivéve a haditengerészetben.

A jelentés néhány konkrét szolgálatban lévő katonáról is beszámol, akik nyíltan vállalták a fehér felsőbbrendűségről szóló elveiket, míg aktív munkát végeztek a hadseregben. Képernyőfelvételek bizonyítják, hogy egy neonáci csoport társalapítója egy fórumon azzal dicsekszik, hogy a Floridai Nemzeti Gárdában eltöltött szolgálata alatt a katonaságban terjesztette a fehér felsőbbrendűségi elveit. Amikor valaki visszakérdezett a beszélgetés során, hogy nem tartott-e attól, hogy bajba kerülhet emiatt, a férfi azt válaszolta, 100%-ig nyitott volt a kiképzése és a szolgálati ideje alatt szerzett barátaival az általa vallottakról. 

Ha a legőrültebb baromságokról beszéltem volna, annak sem lett volna semmiféle következménye

– jelentette ki a férfi. Később a szélsőséges jobboldali fórumon valaki feltette a kérdést, hogy a szolgálatban lévő neonáci katonák hogyan ismerik meg egymást.

A hadseregben szolgálók számára nagyszerű megoldás, ha más neonácikat akarnak találni, hogy fasiszta jelképekkel ellátott pólókat viselnek

– írja egy felhasználó. 

Én úgy ismertem meg egy jóbarátomat egy közös étkezés során, hogy felismerte a pólómon lévő ‘Totenkopfot’

– tette még hozzá. 

A beszámolóban a szerző arról is beszél, hogy hogyan használják a tetoválásokat a szélsőségesek az egymással való kommunikációra és arra, hogy így azonosítsák be a másikat, illetve ezzel bizonyítsák elkötelezettségüket a neonáci elvek és csoportok mellett. Jelenleg a katonai átvizsgálás során a jelentkezőnek részletes leírást kell adnia arról, hogy mit jelentenek a testén megtalálható tetoválások, miközben a felméréseket végzik. A jelentés javaslatot tesz arra, hogy a Védelmi Minisztérium az FBI anyagainak használatával eredményesen tudná beazonosítani a szélsőséges szimbólumokat és tetoválásokat a toborzás során. 

A hadsereg nem folytathat megfigyelést az Egyesült Államok állampolgárain a törvények értelmében, így a beszámoló a jelentkezők közösségi médiára feltöltött bejegyzéseinek szűrésére és felülvizsgálatára tesz jelentést, illetve arra, hogy az FBI vagy más civil bűnüldöző szervnek mélyebbre hatoló átvilágítást kellene végeznie a toborzási folyamatok során. A beszámoló elsősorban arra koncentrál, hogy hogyan lehet megakadályozni, hogy az extrém nézeteket vallók egyáltalán bekerüljenek a hadseregbe, de arról nem beszél, hogy a jelenleg szolgálatban lévő fehér felsőbbrendűséget hirdető katonákkal mihez kellene kezdeni.

Peter Aguilar, kaliforniai demokrata képviselő múlt héten javaslatot tett arra, hogy a jelentésben olvasható ajánlásokat törvényi szintre emeljék. Aguilar a CNN kérdésére elmondta, hogy erre azért van szükség, mert a jelenlegi védelmi miniszter hiába kötelezte magát a szélsőséges nézetek hadseregből való kiszorítása mellett, nem biztos, hogy a következő védelmi miniszter is így tesz majd, így fontos lehet a javaslatok törvénybe iktatása.