Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
362,67 Ft
Euró
389,25 Ft
Font
454,82 Ft
Bitcoin
59,114 $

Talán sohasem készül el a COVID-19 elleni védőoltás

Az egész világ tűkön ülve várja, hogy végre kifejlesszék a koronavírus elleni védőoltást, ám egyes tudósok szerint ez még legalább 12-18 hónapot vehet igénybe.

Egészség/Életmód

Nagy Noel

Szerkesztő

Jó okunk van arra, hogy azt higgyük, elérkezik a védőoltás megalkotásának időpontja, a valóságban ez viszont egy fokkal bonyolultabb. A védőoltások megalkotása normál körülmények között is egy nagyon bonyolult és hosszadalmas folyamat, nem is beszélve a jelenlegi nyomásról, ami a tudósokra helyeződik.

Ebből kifolyólag semmi garancia nincs arra, hogy egy védőoltást ki tudnak fejleszteni 12-18 hónap alatt, sőt arra sincs igazán garancia, hogy valaha lesz egyáltalán COVID-19 elleni védőoltás. Ezt alátámasztja a HIV esete is, amire évtizedes próbálkozások ellenére sem sikerült megalkotni az ellenszert. Soron kívül Némi csapadékra van kilátás pénteken, de akár 27 fok is lehet napközben

Nehéz megjósolni, mi fog működni

A védőoltás fejlesztésének egyik legfőbb korlátja, hogy nehéz megjósolni, mi az, ami működni fog. A védőoltások elsődleges feladata a szervezet immunválaszának kialakítása, vagy annak elősegítése, ám még nem rendelkezünk kellő információval a vírushoz köthető immunitásról, a tudósok pedig még mindig nem erősítették meg, hogy a vírus ellen küzdő antitestek hatékonyak-e a COVID-19 ellen.

A sok kétség között azonban vannak jó hírek is John Cooke szerint, aki épp a GeneOne nevű gyógyszergyárral dolgozik együtt egy RNA-vakcina előállításán. A jó hír pedig az, hogy „jobb eszközök is rendelkezésre állnak”, például a tudósok sikeresen azonosították a vírus genomját, ami kulcsfontosságú lehet potenciális védőoltások megalkotásához.

A siker kulcsa abban is állhat, hogy jelenleg rengeteg különböző védőoltáson dolgoznak, így a nagy számok törvénye alapján valamelyik csak működni fog. Nehéz megjósolni melyik lesz sikeres, ám Cooke szerint rengeteg innovatív ötlet van a vakcinák fejlesztésére.

A vakcina tesztelése időigényes, de annál fontosabb

A védőoltások kifejlesztésének legfontosabb szakasza a tesztelés, ami során felmérik, hogy az ellenszer hatásos és biztonságos-e. Ez egy háromlépcsős folyamat, aminél megvizsgálják a hatékonyságot, a biztonságot és a potenciális nem kívánt mellékhatásokat.

Annak ellenére, hogy vannak rá módok, amivel fel lehet gyorsítani a tesztelés sebességét, így is egy nagyon időigényes procedúráról van szó, és akármennyire is reménykedünk abban, hogy a jelenlegi emberi tesztelésen áteső vakcinák biztonságosak és működőképesek, sajnos erre sincs semmi garancia.

Jelenleg a legtöbb, amit tehetünk, a várakozás, hogy megtalálják a megfelelő ellenszert, ugyanis az elkapkodott vakcinák, amikről később kiderülnek súlyos, nem kívánt mellékhatások, vagy az, hogy mégse működik annyira jól, csak egy újabb sor problémát hozna a nyakunkra.

Eközben a WHO kihangsúlyozta, hogy ne feledkezzünk meg a kötelező védőoltásokról sem:

https://liner.hu/tovabbra-is-rendkivul-fontos-a-kotelezo-oltasok-beadasa-a-who-szerint/

Agyonverte feleségét a volt kazahsztáni gazdasági miniszter, a gyilkosságról felvétel is készült

A férfi az egyik rokonának a tulajdonában lévő étterembe vitte feleségét, ahol a hajánál fogva rángatta, brutális módon ütlegelte és rugdosta, melynek következtében a nő a helyszínen életét vesztette.