Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
361,21 Ft
Euró
388,86 Ft
Font
452,98 Ft
Bitcoin
64,339 $

Elfogadták a botrányt kavaró iráni törvényt, korlátozzák a nemzetközi megfigyelőket

Hivatalosan is elfogadta az iráni parlament azt a törvényt, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy korlátozza a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség megfigyelőinek mozgásterét és lehetőségeit az iráni atomlétesítményeknél.

Teherán, 2021. február 10. Az iráni elnökség hivatalos honlapján közzétett képen Haszan Róháni iráni elnök ünnepi beszédet mond az 1979-es iráni iszlám forradalom 42. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Teheránban 2021. február 10-én, egy nappal az évforduló elõtt. MTI/AP/Iráni elnökség hivatalos honlapja
Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő
TÉMÁK

Az intézkedés története lényegében Donald Trumpra vezethető vissza, aki felrúgta a 2015-ös JCPOA-t, ismertebb nevén az iráni atomegyezményt. Ennek keretében Irán és a nyugat megállapodott arról, hogy feloldják a gazdasági szankciókat, amennyiben Teherán különböző garanciákat vállal, hogy nem fogja hadászati célokra felhasználni a nukleáris projektjét.

A republikánusok nyomására Trump 2018-ban felrúgta ezt az egyezményt, és szankciókat vetett ki Teherán ellen, ami ahhoz vezetett, hogy megerősödött az iráni atomprogram. Joe Biden, Amerika frissen hivatalba lépett elnöke viszont a nulladik másodperctől kezdve hangoztatja, hogy visszaállítja a JCPOA megállapodást. Soron kívül Kiszabadították az Adácsnál kisiklott tehervonat mozdonyvezetőjét

Irán azonban megpróbál nyomást gyakorolni Washingtonra, hogy ezt a folyamatot meggyorsítsák, amelynek egy megnyilvánulása a frissen elfogadott törvény is, melynek kereteiben lehetőség nyílik Teherán számára, hogy korlátozza a nemzetközi szervezetek megfigyelőit, és akár ki is utasítsa az országból.

Mohammad Javad Zarif, Irán külügyminisztere bejelentette, hogy a törvény már kedd reggeltől hatályba lép, melynek köszönhetően már nem kötelesek napi és heti rendszerességgel felvételeket megosztani a nemzetközi megfigyelőkkel, hogy mi zajlik a nukleáris létesítményeiknél – írja az Euronews. Hozzátette: erről értesítették a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséget is.

Az iráni Atomenergia Szervezet ígéretet tett, hogy három hónapig megőrzik a helyszínen készült felvételeket, és átnyújtják azokat nemzetközi kollégáiknak, de csak abban az esetben, ha enyhítenek a gazdasági szankciókon. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ennek kapcsán konferenciát hívott össze, hogy miként oldják meg a helyzetet.

Amióta Trump ismételten szankciókat vezetett be Teherán ellen, Irán is több ponton megszegte a megállapodást, például 20 százalékosra dúsították az urániumot létesítményeikben, amely már közel jár a fegyverekben használatos szintekhez. Ezen felül fejlett szerkezeteket telepítettek, amelyekkel szintén egy lépéssel közelebb kerültek az atomfegyverhez.

Eddig még nem látott iPhone-t dobhat piacra az Apple

Egy friss elemzői jelentés szerint az Apple egy karcsúbb, kisebb kijelzővel rendelkező iPhone modellt dobhat piacra 2025-ben.