Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,49 Ft
Euró
391,28 Ft
Font
458,11 Ft
Bitcoin
63,472 $

A németek egy része nemet mondana az egyik ismert vakcinára, de miért?

Egy igen érdekes végeredményt hozott az egyik online felmérés, melyből kiderült, hogy jó páran vannak, akik nem adatnák be maguknak a Magyarországon is elérhető vakcinát.

Külföld

Takács Petra

Szerkesztő

A német lakosság több mint egyharmada nem adatná be magának az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyártó társaság együttműködésében kifejlesztett védőoltást – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés.

Az online felmérésekkel foglalkozó Civey közvélemény-kutató társaság adatai szerint a német lakosság 34,8 százaléka mindenképpen kihagyná az AstraZeneca-vakcinát, és a járvány ellenére inkább kivárná, hogy megnyíljon a lehetőség egy másfajta védőoltás megszerzésére. Soron kívül Élőben adja a tv a Bayern München-Real Madrid Bajnokok Ligája elődöntőt

Németországban életkori korlátozással vezették be az oltóanyagot, csak 18 és 64 év közöttiek kaphatják meg. A kormány és az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) – egy független szakértőket összefogó kormányzati tanácsadó testület – ugyan egyaránt hangsúlyozza, hogy ennek csupán az az oka, hogy nincs elég adat a korlátozás nélküli használathoz, és a vakcina hatásos és biztonságos, mégis kialakult a lakossági bizalmatlanság, amelyet a Civey felmérése is jelez.

A tartózkodás a SARS-CoV-2 ellen használható három oltóanyag közül csak az AstraZeneca termékével szemben jellemző. Ezt mutatja, hogy míg a BioNTech/Pfizer- és a Moderna-vakcinából érkező szállítmányok az oltási tervnek megfelelően elfogynak, az AstraZeneca oltóanyagából sajtójelentések szerint országszerte mintegy 650 ezer adag áll a raktárakban, főleg azért, mert sokan nem mennek el beadatni az oltást, amikor megtudják, hogy a legkevésbé népszerű oltóanyagból kapnak.

A Pfizer vakcinája körülbelül 95%-ban hatékony a covid ellen az új izraeli adatok szerint

A német sajtóban elterjedt jellemzés szerint „imidzsprobléma” alakult ki. Ez az életkori korlátozás miatti fenntartások mellett arra vezethető vissza, hogy a BioNTech/Pfizer- és a Moderna-vakcinához képest az AstraZeneca oltásának hatásossága alacsony, és kétséges, hogy mennyire véd a vírus új mutációitól. Tovább erősítették a fenntartásokat a heves oltási reakciókról szóló beszámolók is.

Kormányzati illetékesek és szakemberek igyekeznek megfordítani a lakossági bizalmatlanság erősödésének trendjét. „Szívesen beoltatnám magam az AstraZeneca-vakcinával azonnal, ha sorra kerülnék” – nyilatkozott például Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter szerdán.

A Német Immunológiai Társaság (DGfI) főtitkára, Carsten Watzl egy csütörtöki lapinterjúban pedig azt javasolta, hogy vezessenek be egy új eljárási rendet, miszerint aki megkapja a két adagból álló AstraZeneca-oltást, néhány hónap múlva kap még egy adagot egy más technológiával készített vakcinából, vagyis az úgynevezett hírvivő ribonukleinsav (mRNS) használatán alapuló BioNTech/Pfizer-, vagy Moderna-vakcinából. A szakember rámutatott, hogy legkésőbb a negyedik negyedévtől lesz elég oltóanyag minden engedélyezett fajtából, így nincs akadály a terv megvalósítása előtt.

Németországban csütörtökig 2 991 792 ember, a lakosság 3,6 százaléka kapott legalább egy adag oltást a SARS-CoV-2 ellen, nagyjából 50 százalékuk, 1 580 628 ember már mindkét adagot megkapta.

Videón a Barcelona kapusának hatalmas potyagólja

Az Arsenal után a Barcelona kapusa is óriási potyagóllal hívta fel magára a figyelmet, de a Valencia ennél is rosszabbul járt.

Újszülött kislányt hagytak a Heim Pál kórháznál

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet babamentő inkubátorában találtak rá az újszülött kislányra.