Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,53 Ft
Euró
392,15 Ft
Font
457,95 Ft
Bitcoin
63,889 $

Fémszennyezés történt a Szamoson, megkezdődtek a szükséges intézkedések

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már megtették a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a Szamoson Romániából érkező nehézfémszennyezés ne jusson ki a mederből.

Greenbox

Nagy Noel

Szerkesztő

A szerdán lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében megáradtak a patakok és a folyók Máramaros megyében, melyek elárasztották a Miszbánya térségében található Campurele bánya bezárt tárnáit. A tárnákból tisztítatlan bányavíz ömlött a Láposbánya-patakba, amelyből előbb a Lápos, majd a Szamos folyóba jutott a szennyezett víz.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) meg már arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Szamosból Csengernél csütörtökön hajnal kettőkor vett vízmintákban határérték feletti volt az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja is. Soron kívül Újabb veszély fenyegeti az androidos felhasználókat

Az OVG ennek kapcsán azt közölte, hogy a vízügy megtette a szükséges intézkedéseket az ügyben, hogy a nehézfémszennyezés ne jusson ki a mederből. Hozzátették: a katasztrófavédelem folyamatosan monitorozza a folyóvizeket, hogy ez ne is történjen meg.

Mint írják, a vízügy zsilipeket és csatornákat zár le, a katasztrófavédelem pedig felállította a mobil laboratóriumát az érintett határszelvényben. A közleményükből az is kiderült, hogy a Szamoson keresztül csütörtökön hajnali 1-kor érkezett a szennyezett víz magyar területre.

Az OKF megerősítette az MTI-nek, hogy ugyan a hajnal 2-kor mért szintek még határérték felettiek voltak, hajnal 4 és 6 órai minták azonban már határérték közeli és alatti értékeket mutatott. Megerősítették azt is, hogy cianidot nem tartalmazott a szennyezett víz.

Az előrejelzések szerint a szennyezés a Szamosból a Tiszán Vásárosnaményba feltehetően csütörtökön kora délután, míg Tokajba, illetve Tiszalökre február 20-án szombaton érkezik. Azzal számolnak, hogy a Bodrog magas vízhozama miatt a hígulás Tiszalöknél már olyan mértékű lesz, hogy a szennyezés megszűnik, az ártalmas komponensek mennyisége a határértékek alá süllyed.

A laboratóriumi eredmények függvényében, amennyiben szükséges, a védekező intézkedéseket a Tisza további szakaszára is kiterjesztik – olvasható az OVF közleményében.

Már 3-0-ra vezetett az Arsenal, amikor jött a gond

Az Arsenal 3-0-ra is vezetett a Tottenham ellen, de messze nem ez lett a végeredmény angol bajnokság hétvégi fordulójában.

Varga Mihály üzent a nyugdíjasoknak

Mint mondta, amíg nemzeti kormánya van Magyarországnak, megadják azt a megbecsülést, amely a nyugdíjasokat megilleti.

Jobb, ha mindenki felkészül, 500 forint lesz egy gombóc fagylalt idén nyáron

A változatosság kedvéért ismételten drágulásra kell készülni a süteményeknél, miközben a kakaó világpiaci ára rekordszintre emelkedett, egy gombóc fagylalt pedig legalább 500 forint lesz a nyáron.