Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
17,029 $

89,3 százalékos hatékonyságot mutat a Novavax koronavírus elleni vakcina

Denpasar, 2021. január 14. Az új koronavírus ellen oltanak be egy egészségügyi dolgozót a Bali szigetén fekvő Denpasarban 2021. január 14-én, amikor megkezdődik az egészségügyben dolgozók és a köztisztviselők oltása a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vakcinájával Indonéziában. MTI/EPA/Made Nagi
not image

Kulcsár Péter

2021. január 29. - 05:59

Újabb mérföldkőhöz érkezett az orvostudomány, ugyanis bebizonyosodott, hogy a Novavax fejlesztés alatt álló covid-védőoltása 89,3 százalékos hatékonysági mutatóval rendelkezik.

Az előzetes adatok alapján a brit koronavírus-mutációval szemben 85,6 százalékos, míg az alapvariánssal szemben 95,6 százalékos effektivitással bír a Novavax készítménye – adta hírül a Sky News.

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

Nagy-Britannia miniszterelnöke, Boris Johnson Twitter-bejegyzésében megerősítette a híreszteléseket, miszerint az oltóanyagot azonnal a szabályozóbizottságok elé terjesztették vizsgálatokra, így hamarosan jóváhagyhatják a szigetországban a Novavax-vakcinák alkalmazását.

Ha a testület engedélyezi a vakcinát, akkor összesen 60 millió adagot gyárthatnak le maguknak a britek a Teesside-ban található üzemben. Az effektivitással kapcsolatos kutatásokban több mint 15 ezer 18 és 84 év közötti önkéntest teszteltek, akiknek majdnem az egyharmada 65 év feletti résztvevő volt.

Dél-Afrikában 4,4 ezer HIV-pozitív páciensen is elvégezték az ellenőrzéseket, és kiderült, hogy még a gyengébb immunrendszerű AIDS-betegeknél is 60 százalékos hatékonyságot képes kialakítani a koronavírus kórokozójával szemben a Novavax vakcinája.

Az oltóanyagot normál hűtőkben könnyedén lehet tárolni, ezáltal hőmérsékleti szempontból sokkal előnyösebb, mint például az AstraZeneca vagy éppen a Pfizer készítményeinek megfelelő hőfokon való tartása.

A Novavax egyetlen adagja körülbelül 16 amerikai dollárba kerül, így valamelyest drágább, mint az AstraZeneca védőoltása, viszont olcsóbb, mint a Pfizer vagy a Moderna jelenleg elérhető vakcinája.